Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Generalni vikar kosovske škofije obsoja izraze nestrpnosti

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 01. 2013 / 20:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Generalni vikar kosovske škofije obsoja izraze nestrpnosti

Katoliški duhovnik Gjergij: Tudi na Kosovu se pojavljajo 'znamenja upanja'.

Katoliški generalni vikar za Kosovo, Don Lush Gjergij, je pozval k prenehanju skrajništva tako z albanske kot tudi s srbske strani. Povod za njegov poziv je bila skrunitev grobov in nagrobnih spomenikov na srbskih pravoslavnih pokopališčih na Kosovu, ki so jih zagrešili albanski nacionalistični skrajneži. Ti so se z nasiljem odzvali na odstranitev nagrobnika za padle albanske 'gverilce' v Preševu, ki je bil postavljen brez uradnega dovoljenja. Preševsko dolino večinsko naseljujejo pripadniki albanske narodnosti, še vedno pa je del srbskega ozemlja.

»Odločno obsojamo sleherno obliko nasilja in nestrpnosti, skrajneži na obeh straneh morajo prenehati s svojimi sovražnimi dejanji«, je pojasnil generalni vikar Apostolske administrature Prizren v pogovoru za italijansko katoliško agencijo SIR. Tudi kosovski predsednik Atifete Jahjaga je skrunitev nagrobnikov označil kot 'nesprejemljivo'.

Napadi na srbska pokopališča in samostane so povezani tudi z začetkom ponovnih pogajanj med Beogradom in Prištino 17. januarja v Bruslju. Namen storilcev je bil očitno destabilizacija obstoječega položaja. Obstaja pa upanje, je pojasnil Don Gjergji, da do tega ne bo prišlo, 'ker imajo ljudje dovolj vojne in sporov.' Duhovnik moli za nadaljevanje dialoga v Bruslju.

Tudi na Kosovu se pojavljajo 'znamenja upanja'. Pred tednom dni se je na katoliškem ordinariatu v Priština prvič sestala medverska komisija za Kosovo. Pred poldrugim letom je prišlo do prvih stikov med pristojnimi v katoliški Cerkvi, srbski pravoslavni Cerkvi in islamski verski skupnosti. S pričetkom dela stalne komisije, ki naj bi se sestajala vsaka dva ali tri mesece, tako pričenjajo s pomembnim korakom za prihodnost dežele. Cilj projekta je 'na Kosovu vzpostaviti pristni ekumenski in medverski dialog'.

Na fotografiji: Don Lush Gjergij (foto: splet)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh