Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Georg Ratzinger: Moj brat bo še naprej oblečen v belo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 02. 2013 / 09:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Georg Ratzinger: Moj brat bo še naprej oblečen v belo

Po besedah papeževega brata Benedikt XVI. še sam ne ve, kako se bo imenoval po svojem odstopu.

Papežev brat, oseminosemdesetletni Georg Ratzinger, zatrjuje, da Benedikt XVI. po odstopu s položaja poglavarja katoliške Cerkve ne bo spremenil svojih oblačil. “Gotovo bo še naprej nosil svoj beli talar, tega po mojem ne bo več slekel”, je nekdanji vodja regenburškega kora po navedbah nemške katoliške agencije KNA pojasnil v pogovoru za nemški časnik ‘Passauer Neue Presse’. Preprosto črno duhovniško oblačilo ne pride v poštev. Na nek način velja izrek ‘enkrat papež, vselej papež’, je pojasnil Ratzinger starejši.

Georg Ratzinger tudi meni, da njegov brat ne bo ponovno prevzel svojega krstnega imena. Minulo nedeljo, ko sta se o tem pogovarjala, papež ‘še sam ni vedel, kako se bo v prihodnosti imenoval’. Za to morajo zdaj poskrbeti tudi cerkveni pravniki. “Poskrbeti morajo, da po eni strani ne bo povsem spregledana preteklost, torej sedanji pontifikat, po drugi strani pa ne sme biti nikakršnih omejitev za naslednjega papeža.”

Ratzinger je še pojasnil, kako si zlahka predstavlja, da se njegov brat še naprej imenuje s svojim papeškim imenom Benedikt, ne bodo pa ga več imenovali ‘sveti oče’. Tudi kardinal ne bo več, ‘to je že mimo’, meni papežev brat. Na medsebojni odnos med bratoma to nima nikakršnega vpliva. “Midva se še vedno kličeva s krstnimi imeni.”

Georgu Ratzingerju se ne zdi dosti verjetno, da bi papež po svojem odstopu še kdaj obiskal rodno Bavarsko. “Že zato ne, domnevam, ker bi ga tam še vedno sprejeli kot papeža Benedikta XVI.” Takšen obisk bi bil povezan s številnimi težavami. Brata sicer ne bodo prisilili, naj nikoli več ne zapusti svojega zatočišča v vatikanskem samostanu ‘Mater Ecclesiae’, ampak ‘gotovo sam ne bo čutil potrebe, da se umakne kam daleč’.

Glede prihodnje finančne ureditve upokojenega papeža pa njegov brat komentira: “O tem ne vem ničesar. Gotovo pa ga ne bodo pustili lačnega.” Lastnih prihodkov nima, upravičenost do pokojnine v Nemčiji pa je zapadla leta 1977, ko je bil Joseph Ratzinger imenovan za münchenskega nadškofa. “Gotovo bo vse teklo dalje kot doslej – imel bo svoje gospodinjstvo in njegovi stroški bodo poravnani.”

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh