Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glas upokojencev poziva predsednico DZ k odstopu in pripravlja referendum

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 02. 2024 / 06:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2024 / 06:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glas upokojencev poziva predsednico DZ k odstopu in pripravlja referendum
Pavel Rupar je ponovil, da na evropskih volitvah ne bo kandidiral, temveč se bo doma, v Sloveniji, boril za upokojence. FOTO: Tatjana Splichal

Glas upokojencev poziva predsednico DZ k odstopu in pripravlja referendum

Kot pred vsakim vseslovenskim protestnim shodom upokojenk in upokojencev sta njihova prireditelja, društvo Inštitut 1. oktober in civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije, tudi pred prihajajočim petkovim sklicala novinarsko konferenco in komentirala tudi pereča vprašanja.

Pavel Rupar je novinarsko konferenco začel z neutemeljeno zavrnitvijo predloga zakona o izrednem dvigu pokojnin, ki je moral skozi več kot sedemmesečno proceduro, preden je prišel v obravnavo v Državni zbor, ki pa ga na seji v začetku meseca ni poslal v drugo obravnavo. Pri tem je, tako Rupar, zadeva popolnoma eskalirala v razpravi in glasovanju, najkrajšo pa so potegnili volivci koalicijskih strank, ki so složno zavrnile predlog zakona in pobudo.

Referendum o ukinitvi obveznega plačevanja RTV-naročnine

»Toda borili se bomo naprej, v pripravi je že nova pobuda, skušali bomo izpolniti obljubo in dvigniti pokojnine na raven, ki bo zagotavljala višji standard upokojencev,« je pojasnil Rupar in dodal, da pišejo tudi novi zakon o RTV Slovenija, ki bo javno televizijo vrnil ljudem, ne zgolj eni opciji in tistim, ki so bili tja nameščeni. Pripravljajo tudi referendum o ukinitvi obveznega plačevanja RTV-naročnine, je še napovedal Rupar. Referendumsko kampanjo bodo začeli z zbiranjem podpisov konec marca.

Dokler bomo vsak v svoji vasi vpili svoje zahteve, je stanje obsojeno na propad. Ko bomo združeni, pa lahko uspemo. (Pavel Rupar)

Poziv UKZ k odstopu

Članica strankinega izvršilnega odbora Alenka Orel je predstavila poziv k odstopu predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič zaradi, po njihovem, njenih neprimernih izpadov v javnosti, ki se stopnjujejo že od njenega vstopa v politiko. Njihova zahteva pa se nanaša zlasti na izpade na seji 1. februarja, ko je šlo za sprejem predloga zakona, s katerim se Glas upokojencev zavzema za zvišanje pokojnin.

Žaljenje ranljive skupine

»Ostro protestiramo proti njenemu neprimernemu ravnanju in zahtevi, naj skupina prisotnih upokojencev v spremstvu varnostnikov nemudoma zapusti balkon, čeprav je le izražala čustveno podporo tistim zlasti opozicijskim poslancem, ki so želeli, da gre zakonski predlog v drugo obravnavo,« je poudarila Orlova in se vprašala, kako si je predsednica DZ dovolila žaliti tako ranljivo skupino starejših, ki je dala vse državi Sloveniji.


Kazenski ovadbi zoper Svobodina poslanca

Zato jo pozivajo k takojšnjemu odstopu, s katerim bo ohranila vsaj kanček lastne integritete, zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja po 162. in 168. členu Kazenskega zakonika pa so podali tudi kazenski ovadbi zoper Svobodina poslanca Leno Grgurevič in Deana Premka, ki sta na isti seji predsednika stranke Glas upokojencev Pavla Ruparja javnosti predstavljala kot nekredibilnega in nekompetentnega kriminalca.

Tudi nova stranka bo prispevala k spremembi vrednot

»S tem so koalicijske stranke dokazale, da ne podpirajo socialne države in upokojencev in jim je prav malo mar, kaj se dogaja s tremi četrtinami upokojencev, ki že živijo na robu, pri čemer le za ogrevanje plačujejo položnice po 400 do 500 evrov. Tako ne gre več naprej, ljudje bodo spregledali. Očitno se ta sistem ruši in upam, da bo tudi naša stranka seniorjev prispevala k spremembi teh vrednot, zlasti vrednot velikega dela populacije, ki je ogromno dala za Slovenijo,« je še podčrtala Alenka Orel.

Očitno se ta sistem ruši in upam, da bo tudi naša stranka seniorjev prispevala k spremembi teh vrednot, zlasti vrednot velikega dela populacije, ki je ogromno dala za Slovenijo. (Alenka Orel)

V petek vabijo tudi kmete

Ob koncu je Pavel Rupar še povabil na jubilejni, že 10. vseslovenski protestni shod upokojenk in upokojencev, ki bo v petek, 16. februarja 2024, ob 15. uri ljubljanskem Trgu republike, že uro prej pa se bodo udeleženci zbrali tudi pred RTVS. Pričakujejo veliko ljudi in v upanju, da bodo skupaj nekaj dosegli, vabijo tudi kmete, naj se jim pridružijo. »Dokler bomo vsak v svoji vasi vpili svoje zahteve, je stanje obsojeno na propad. Ko bomo združeni, pa lahko uspemo,« je še dejal Rupar.

Kot da bi bile evropske volitve jutri

Predsednik najmlajše slovenske stranke je ob koncu še enkrat ponovil, da se Glas upokojencev intenzivno pripravlja na evropske volitve, kot da bi bile jutri. Po njegovem bodo dobro in tehtno premislil, kakšne uspehe lahko z njimi dosežejo, vnovič pa je podčrtal, da njega na kandidatni listi ne bo, saj »ostajam tu, doma, s slovenskimi ljudmi. Moja borba bo šla v smeri njihovih pravic. Kako pa bo s kandidati, bomo povedali konec marca«.

Nalaganje
Nazaj na vrh