Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Glas upokojencev se intenzivno pripravlja na ustanovni kongres

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 12. 2023 / 14:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2023 / 15:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Glas upokojencev se intenzivno pripravlja na ustanovni kongres
Ljudska iniciativa Glas upokojencev Slovenije in društvo Inštitut 1. oktober sta na vseslovenskih protestnih shodih prerasla v politično stranko. FOTO: Tatjana Splichal

Glas upokojencev se intenzivno pripravlja na ustanovni kongres

Novonastala stranka »Glas upokojencev«, ki je z voljo ljudstva – udeležencev vseslovenskih protestnih shodov upokojenk in upokojencev – zrasla iz Ljudske iniciative Glas upokojencev Slovenije in društva Inštitut 1. oktober, se intenzivno pripravlja na ustanovni kongres.

V stranki so do ponedeljka zbrali nekaj nad 360 overjenih podpisov soustanoviteljev, nato pa podpise, kot so obljubili, zbirali še do 13. decembra letos. »To je zelo velika zmaga za upokojence in prvi korak pri urejanju dokumentov, s katerimi bomo postavili upokojence na mesto, ki nam pripada. Ponosen sem na vse, ne zamerim pa tistim, ki zaradi previdnosti, tehtnih razlogov ali strahu dejanja niste naredili. Bo čas volitev, ko boste to zlahka popravili,« je poudaril pobudnik stranke Pavel Rupar.

Odbor upokojencev iz bivše Jugoslavije

Obenem novonastala upokojenska stranka ustanavlja tudi Odbor upokojencev iz bivše Jugoslavije. »Brez ideologije, brez nacionalnega opredeljevanja in političnega prepričanja, ker so jih nekdanji in sedanji vladajoči še najbolj 'nategnili'. Vse so nam naredili, česar sami nismo želeli ali zmogli, ostali pa so na zadnjem mestu dostojanstva in dobrega življenja. Naša generacija so, da se razumemo,« je izpostavil Rupar.

Vabljeni vsi, ki so v Sloveniji delali vsaj 10 let

Ustanovni sestanek bo zadnji teden tega leta v Velenju, potekal bo v slovenskem jeziku in pod slovensko zastavo, imel pa bo skupno vodstvo. Ukvarjal se bo izključno s pokojninami in pravicami upokojencev, ki pripadajo vsem, enakopravno in brez ideologij, še sporoča Rupar in vabi upokojence iz drugih republik, ki so v Sloveniji delali vsaj 10 let in tu živijo z izplačili slovenskih pokojnin, da se pridružijo »svojemu« odboru.

Pavel Rupar je napisal javno pismo predsedniku vlade in »poklicanim reprezentančnim« upokojenskim organizacijam. FOTO: Tatjana Splichal

Javni poziv premierju in »reprezentativcem«

Rupar je obenem poslal javni poziv premierju dr. Robertu Golobu in »poklicanim reprezentančnim« upokojenskim organizacijam, ki se občasno sestajajo z vlado in njenim vodjem, »nam ste vsi skupaj zaprli vrata, kar razumemo, saj ne sodimo med upogljive pritrjevalce vladi in zanemarjanju starejših. Opozarjamo in se trudimo javnosti predstaviti težave, s katerimi se srečujejo starejši, glede pravičnih pokojnin, stroškov oskrbovalnin v domovih, draginje in zdravstva, katerega anomalije še najbolj občutimo prav upokojenke in upokojenci,« je zapisal Rupar.

Vsi so povsem zatajili

In dodal, da ravno zato z vladnimi predstavniki ne želijo zgolj kofetkati, jesti potičke in si kimati, rezultat tega pa je vedno enak nič ali celo oškodovanju upokojencev: »Spremljamo razne skupine zaposlenih, od javne uprave do gospodarstva, ki se vsi borijo za svoje člane. Žal na področju starejših in upokojencev nimamo primernega sogovornika vladi, tu ste ZDUS, Sindikat upokojencev, Srebrna nit in drugi, s katerimi predsednik vlade izjemno rad sestankuje, povsem zatajili!«

Zgolj pesek v oči

V nastajajoči stranki zato premierja in upokojenske »reprezentativce« pozivajo, naj se nemudoma usedejo za mizo in začnejo pogajanja, kdaj in kako se bodo pokojnine uskladile z inflacijo, ter pričakujejo rezultate dela v dobro ljudi, torej resne sestanke, saj upokojenci v strahu čakajo zimo, podražitve hrane zaradi enormne podražitve elektrike in druge obremenitve. Povišanje minimalnih pokojnin je zato po njihovem zgolj pesek v oči.

Čas za resnost, odgovornost in pozornost do starejših

»Že 1. januarja bodo realno nižje za stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja, čakajo nas neslutene podražitve oskrbovalnin in obremenitve pokojnin, ki jih ljudje ne bodo zmogli,« je podčrtal Rupar in vse prej naštete pozval, naj do konca leta pripravijo primerne podlage za uskladitev pokojnin z inflacijo in se začnejo resno pogovarjati o stanju starejših. »Floskule ne zadoščajo, čas je za resnost, odgovornost in pozornost do starejših, ki so nam omogočili državo in napredek,« je zaključil Rupar.

Nalaganje
Nazaj na vrh