Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Godujeta prvaka apostolov

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 29. 06. 2022 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.06.2022 / 07:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Godujeta prvaka apostolov
Sv. Peter in Pavel v upodobitvi Toneta Kralja, Most na Soči. FOTO: Tatjana Splichal

Godujeta prvaka apostolov

Češčenje sv. Petra in Pavla na njun skupni praznik 29. junija je izpričano že v najstarejših spisih in je bilo zelo razširjeno vse od prvih stoletij Cerkve. Na njun praznik potekajo tudi posvetitve novih duhovnikov.

Oba prvaka apostolov imata še svoj lastni spominski dan, Peter 22. februarja, na praznik, imenovan Sedež apostola Petra, Pavel pa 25. januarja, ko se spominjamo njegovega spreobrnjenja.


Peter Čemažar. FOTO: Tatjana Splichal

O svojem zavetniku sv. Petru nam je nekaj misli posredoval grosupeljski kaplan Peter Čemažar: »Sveti Peter je učenec, o katerem nam evangelisti najbolj izčrpno poročajo in nam ga predstavijo kot tistega, ki je takoj zapustil čoln in šel za Jezusom. Bil je tisti, ki je v imenu učencev odgovarjal na Jezusova vprašanja, tisti, ki je bil z Jezusom na gori, a hkrati tisti, ki je v vrtu Getsemani zaspal in Gospoda trikrat zatajil. A tudi to zadnje ni odvrnilo Jezusa, da bi mu ne zaupal poslanstva, ki ga je presegalo – voditi Kristusovo Cerkev, pasti Njegove ovce. Odkar sem duhovnik, mi je še posebno zgled v zadnjem – v skrbi za vernike in pogumnem oznanjevanju evangelija. Od lanskega leta dalje imam na ta dan dvojni praznik – god in obletnico mašniškega posvečenja. Želim si, da bi lahko vsako leto svoj god praznoval z novomašniki. Gospod, pošlji delavce na svojo žetev.«


Slavnemu piscu himen v čast svetnikov sv. Ambroziju Milanskemu pripisujejo tudi Himno o sv. Petru in Pavlu, ki jo je v slovenščino prevedel br. Miran Špelič.

Trpljenje je apostolov / posvetni posvetilo dan, / ko slavno zmago Petrovo / in venec Pavlov kaže nam.

Moža enaka združila / je kri umora slavnega; / za Bogom sta, Vodnikom, šla, / ju venča vera v Kristusa.

Apostol Peter prvi je, / mu Pavel v milosti enak. / Je kot izbrani, sveti vrč / dosegel vero Petrovo.

Na križ obrnjeni pripet / vso daje Simon Bogu čast, / se dviga in spominja se, / kar rek mu napovedal je.

Opasal, starčka, ga je drug / in dvignil ga, kot pravi rek. / Je tja šel, kamor hotel ni, / a rad podjarmil bridko smrt.

Odtlej vrhove vzvišene / predanosti dviguje Rim, / saj v takšni krvi temelji / in tak mu prerok daje čast.

Po velemestu vse povprek / se gnete gosta množica, / obhaja se na cestah treh* / mučencev svetih sveti dan.

Bi rekel kdo: Ves svet je tu, / se steka ljudstvo še z neba! / Izbranec, glava narodov! / Vladarja ljudstev prestol si!


* Sveta apostola Petra in Pavla so častili na treh mestih: na Avrelijski cesti v Vatikanu, kjer je bil usmrčen Peter, na Ostijski cesti pri baziliki sv. Pavla in na Apijski cesti, kjer je bila bazilika apostolov.

Hotiza, župnijska cerkev sv. Petra in Pavla. FOTO: Andrej Praznik

Na Slovenskem je 23 cerkva posvečenih prvakoma apostolov, od teh je deset župnijskih; poleg teh je samo Petru posvečenih še 64 in Pavlu 22 cerkva. Tudi več krajev nosi ime po njima (Šempeter v Savinjski dolini, Šempeter pri Gorici, Šempeter na Krasu – današnja Pivka, Šentpavel pri Domžalah, Šentpavel na Dolenjskem).

Po podatkih Slovenskega statističnega urada z dne 1. januarja 2022 nosi ime Peter 11875 Slovencev, ime Pavel pa 2324; z žensko različico Petra se ponaša 9102 Slovenk, z imenom Pavla pa 2324. Vsa navedena imena so v zadnjih desetletjih po priljubljenosti v rahlem upadanju.

Kupi v trgovini

Duhovnik tretjega tisočletja
Pričevanja
15,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh