Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Golob po srečanju s predstavniki parlamentarnih strank: Ko je treba, znamo biti politiki enotni

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 08. 2023 / 12:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2023 / 12:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Golob po srečanju s predstavniki parlamentarnih strank: Ko je treba, znamo biti politiki enotni
Sestanek predstavnikov parlamentarnih strank s premierjem Golobom. FOTO: Twitter Vlade RS

Golob po srečanju s predstavniki parlamentarnih strank: Ko je treba, znamo biti politiki enotni

Predsednik vlade Robert Golob je po današnjem sestanku s predstavniki parlamentarnih strank povedal, da je sestanek pokazal, »da znamo biti politiki takrat, ko je treba, enotni. Želim si, da bi ta enotnost trajala čim dlje in da bi ta obnova dala zgled tudi prihodnjim generacijam, kako delati skupaj za dobro ljudi«.

Golob je danes sklical delovni sestanek z vodji vseh parlamentarnih strank. Na srečanje jih je povabil v želji po oblikovanju celovitih rešitev in ukrepov za pomoč vsem prizadetim v vodni ujmi. Opozicijski stranki SDS in NSi sta zastopala Janez Janša in Jernej Vrtovec.

V pripravi interventni zakon

»Izmenjali smo si poglede na nabor ukrepov in tukaj smo z opozicijo usklajeni. Skupaj bomo v naslednjem tednu pripravili interventni zakon, ki bo še boljši. Primarno bo usmerjen v tiste ukrepe, ki bodo konkretne učinke dali že v septembru«, je na kratko strnil vsebino današnjega sestanka predsednik vlade.

Janša: Slovenija naj čim prej najavi črpanje povratnih evropskih sredstev

V opoziciji pravijo, da se mnogi njihovi predlogi podvajajo s predlogi koalicijskih strank. Po oceni predsednika SDS Janeza Janše je vlada »krenila v pravo smer z dvojnim pristopom«, torej najprej s pripravo nujnih ukrepov, nato pa še s posebnim zakonom za obnovo, navaja STA. Ob tem je izpostavil vprašanje finančnih virov za odpravo posledic ujme. Kot pravi, bi morala Slovenija Evropski komisiji morala čim prej najaviti črpanje povratnih sredstev iz sklada za okrevanje za obnovo po poplavah. Veseli ga, da je Golob dejal, da vlada razmišlja v tej smeri.

Vrtovec opozoril na sanacijo vodotokov še pred jesenjo

Po besedah poslanca NSi in predsednika sveta stranke Jerneja Vrtovca je sicer med navedenimi ukrepi izpostavil, da je pomembno še pred jesenskim deževjem sanirati vodotoke in urediti rečne struge. Zavzel se je tudi za ustanovitev solidarnostnega sklada, ki je lahko samostojen ali v okviru SID banke, subvencioniranje obrestnih mer za nakup uničenih strojev in opreme ter skrajšanje birokratskih postopkov. Nadomestne gradnje bi se morale po njegovem mnenju graditi brez gradbenih dovoljenj.

Izdaja državnih obveznic in uvedba solidarnostnih sobot?

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon je napovedal, da bodo v poslanski skupini Svoboda pripravili dodatne ukrepe. Eden od teh je tudi izdaja državnih obveznic, prek katerih bi radi dosegli preusmeritev sredstev državljanov z bank v solidarnostni sklad. Predsednica SD Tanja Fajon pa je izpostavila predlog solidarnostnih sobot, ko bi podjetja, ki bi se tako odločila, zaslužek sobotnega dela namenila v sklad za obnovo.

Koordinator Levice in minister za delo Luka Mesec je po sestanku dejal: »Lahko rečem, da verjamem, smo vsi na isti strani, da smo vsi za to, da se v kriznih časih pomaga. In samo želim si, da bi takšna konstruktivnost ostala ne samo tekom te krize, temveč tudi pri kakšni drugi temi, ko ne bomo govorili nujno o poplavah.«

Končni predlog bo vlada potrjevala v četrtek

Vlada je nove interventne ukrepe, ki jih bo vgradila v interventni zakon za pomoč po poplavah, predstavila včeraj. V njem so med drugim tehnična pisarna, pospešitev pridobivanja dovoljenj za rekonstrukcije, začasna brezplačna nastanitev posameznikov in družin v prazne nepremičnine v državni lasti, 80-odstotno kritje plače ob čakanju na delo, solidarnostna pomoč za samozaposlene s 25-odstotnim upadom prometa na letni ravni in moratorij za posojila za fizične in pravne osebe.

Predlog zakona bodo ministri potrdili prihodnji četrtek in ga po nujnem postopku poslali v DZ.

Nalaganje
Nazaj na vrh