Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gozdarji in domačini preprečili načrtovani posek božičnega drevesa za Vatikan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 11. 2022 / 16:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.11.2022 / 08:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gozdarji in domačini preprečili načrtovani posek božičnega drevesa za Vatikan
Leta 2020 je Trg sv. Petra krasilo božično drevo iz kočevskih gozdov. FOTO: Vatican Media

Gozdarji in domačini preprečili načrtovani posek božičnega drevesa za Vatikan

Več stoletij stara srebrna jelka, ki naj bi v letošnjem adventnem in božičnem času krasila vatikanski Trg sv. Petra, bo živela naprej: morda dočaka še eno stoletje.

Območni gozdarji so se 14. novembra odpravili na kraj, kjer raste mogočni iglavec, v gorski gozdni nasad na Monte Castel Barone v osrednji Italiji, in opozorili delavce, naj ustavijo priprave na posek drevesa.

Ko se je leta 2019 izkazalo, da je majhna vasica Rosello v osrednji italijanski pokrajini Abruzzi podarila drevo Vatikanu za leto 2022, so območni aktivisti po navedbah spletnega portala catholicphilly.com začeli opozarjati na težave, kot sta pomanjkanje preglednosti v zvezi z donacijo in neopravljene raziskave vpliva sečnje na okolje.

Posek tako velikega drevesa sredi podnebne krize je sporna odločitev, ki zahteva večjo preglednost.

Dario Rapino, odvetnik in naravoslovni fotograf, je leta 2020 celo pisal papežu Frančišku in opozoril na njegovo okrožnico Hvaljen, moj Gospod o skrbi za naš skupni dom ter na pomen izogibanja nepotrebnim vplivom človeka na okolje, so poročali območni mediji. Celo Svetovni sklad za naravo je v začetku novembra izdal izjavo, v kateri je zapisal, da je »posek tako velikega drevesa sredi podnebne krize sporna odločitev«, ki zahteva »večjo preglednost«.

FOTO: Reuters/arhiv Družine

Rapino pa je šele pred kratkim izsledil skoraj 30-metrsko drevo in ugotovil, da ne raste v Rosellu, še manj v pokrajini Abruzzi, temveč dejansko na zaščitenem območju v bližnji pokrajini Molise v kraju Agnone. Po njegovih besedah je bilo drevo po velikosti staro približno 200 let. V izjavi za medije je pojasnil: »Papežu bodo dali drevo iz Agnoneja in rekli, da gre za drevo iz Rosella, kar pa ne spremeni veliko, saj gre še vedno za uničevanje.«

V vasi Rosello so se odločili, da drevo za Vatikan vzamejo iz drevesne farme v Paleni v pokrajini Abruzzi.

Rapino je dejal, da je o ustavitvi posega obvestil pokrajino Molise in območno gozdarsko službo, saj Rosello ni imel dovoljenja za posek drevesa zunaj njene pristojnosti. Vodja območnih gozdarjev je povedal, da je bil načrtovani posek dreves ustavljen, ker so uradniki iz mesta Agnone in vasi Rosello zahtevali odlog, da bi lahko izpolnili zahtevano dokumentacijo. Po Rapinovih navedbah so se v vasi Rosello odločili, da drevo za Vatikan vzamejo iz drevesne farme v Paleni v pokrajini Abruzzi.

Iz Vatikana so konec oktobra sporočili, da bo tradicionalna slovesnost ob prižigu lučk na božičnem drevesu in postavitvi jaslic na Trgu sv. Petra 3. decembra, romarji in obiskovalci pa si bodo božično okrasitev lahko ogledali do praznika Gospodovega krsta 8. januarja.

Cedra za jaslične figure prihaja iz dreves, ki so jih vrtnarji selektivno posekali, da bi izboljšali zdravje drugih dreves na več javnih in zasebnih vrtovih.

Jaslice, ki bodo letos stale pod drevesom, sestavlja 19 figur v naravni velikosti, ki so jih iz cedre izrezljali obrtniki v mestu Sutrio na severovzhodu Italije. Okraske na drevesu so izdelali mladi iz psihiatrične ustanove v Rosellu.

Iz Vatikana so sporočili, da je cedra za jaslične figure iz dreves, ki so jih vrtnarji selektivno posekali, da bi izboljšali zdravje drugih dreves na več javnih in zasebnih vrtovih. Nobeno od dreves ni bilo posekano posebej za jaslice. Sveta družina, vol in osel ter angel bodo pod obokano strukturo iz macesna. Druge figure, med njimi trije kralji, pastirčki, tesar, družina in »kramar«, območni potujoči prodajalec, bodo na okoliški ploščadi ali rampah, ki vodijo do nje.

Nalaganje
Nazaj na vrh