Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Grozot holokavsta ne smemo niti pozabiti niti zanikati«

Objava: 27. 01. 2023 / 09:31
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2023 / 10:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Grozot holokavsta ne smemo niti pozabiti niti zanikati«
Odprtje spominskega obeležja žrtvam holokavsta v Bruslju. Na fotografiji izraelski predsednik Jicak Hercog in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. FOTO: Twitter

»Grozot holokavsta ne smemo niti pozabiti niti zanikati«

Na današnji dan se spominjamo žrtev holokavsta. 27. januarja 1945 je namreč sovjetska Rdeča armada osvobodila nemško nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau. Danes bo na mestu, kjer stoji taborišče, osrednja slovesnost, prav tako na sedežu Združenih narodov v Ženevi.

Z izrazom holokavst poimenujemo genocid na evropskimi Judi med drugo svetovno vojno, ko so nacisti in njihovi sodelavci pobili okoli šest milijonov oziroma dve tretjini evropskih Judov, obenem pa tudi na milijone Sovjetov, več kot milijon Poljakov, na sto tisoče Romov, južnih Slovanov in invalidov. Od leta 2005 na podlagi resolucije Združenih narodov 27. januar obeležujemo kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

Hercog: Antisemitizem še vedno živi 

Že včeraj je izraelski predsednik Jicak Hercog poslance Evropskega parlamenta in jih pozval, naj si prizadevajo za izkoreninjenje antisemitizma v Evropi, je poročala STA. »Evropa brez Judov ne bi mogla biti to, kar je,« je v svojem govoru dejal Hercog in opozoril, da antisemitizem ostaja in zanikanje holokavsta še vedno obstaja, vendar v novih preoblekah in preko novih kanalov, zlasti na spletu. »Razdalja med objavo na Facebooku in razbijanjem nagrobnikov na pokopališču je krajša, kot bi si mislili.«

Ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta so v knjigarni Družina znižali ceni knjig Fotograf iz Auschwitza in Zlo stoletja. Najdite jih TUKAJ.

Metsola: Največji zločin v zgodovini

Predsednica parlamenta Roberta Metsola pa je ob odprtju včerajšnje spominske slovesnosti v Bruslju holokavst označila za »največji zločin v zgodovini«. Po njenih besedah je šlo za zločin, katerega namen je bil izbrisati ljudstvo z Zemlje in ki je hkrati »oblikoval naš sodobni evropski projekt v utelešenje brezčasne obljube `Nikoli več´«.

Tudi po njenem mnenju antisemitizem še vedno obstaja, med nami pa živi zadnja generacija, ki lahko iz prve roke spremlja pričevanja preživelih holokavsta, je poudarila Metsola, ki je skupaj z izraelskim predsednikom danes še odkrila spominsko obeležje žrtvam holokavsta pred plenarno dvorano Evropskega parlamenta v Bruslju. »Spomin bomo ohranili živ,« je povedala.

Ne moremo molčati

»Ne moremo molčati, ko se dogajajo krivice in pokoli. Opozarjati moramo na antisemitizem, anticiganizem ter vse oblike sovraštva in diskriminacije na podlagi rase ali narodnosti, vere ali prepričanja, spola, spolne usmerjenosti, starosti ali invalidnosti,« je ob današnjem dnevu sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Papež Frančišek: Grozot ne smemo niti pozabiti niti zanikati

Dan spomina na žrtve holokavsta je ob koncu sredine splošne avdience obeležil tudi papež Frančišek, ki je vernike pozval k odločnem boju proti sovraštvu, nasilju in rasizmu. »Grozot holokavsta« ne smemo niti pozabiti niti zanikati, je poudaril voditelj Katoliške cerkve: »Spomina na iztrebljenje milijonov Judov in pripadnikov drugih verstev ne smemo niti pozabiti niti zanikati. Ne more biti skupne zaveze k bratstvu, če najprej ne odstranimo korenin sovraštva in nasilja, ki so botrovale holokavstu.«

Dan spomina tudi v Sloveniji

V Sloveniji bo osrednja spominska slovesnost, ki jo organizirajo Judovski kulturni center Ljubljana, Judovska skupnost Slovenije, Liberalna judovska skupnost Slovenije ter poljsko veleposlaništvo, potekala zvečer v ljubljanskem Mini teatru. Spominska slovesnost s polaganjem venca pa bo potekala tudi na Judovskem pokopališču v Dolgi vasi pri Lendavi.

Nalaganje
Nazaj na vrh