Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

GZS ob grozečem četrtem valu znova poziva k cepljenju

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 21. 07. 2021 / 15:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.07.2021 / 15:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
GZS ob grozečem četrtem valu znova poziva k cepljenju
Tokrat imamo na voljo dovolj cepiva FOTO: Tatjana Splichal

GZS ob grozečem četrtem valu znova poziva k cepljenju

V Sloveniji znova narašča število koronaokužb, kar po opozorilih pristojnih pomeni začetek četrtega vala epidemije koronavirusne bolezni.

Gospodarska zbornica Slovenije ob tem po navedbah STA izpostavlja pomen odgovornega ravnanja posameznikov in cepljenja ter opozarja na visok izpad ob morebitnem vnovičnem zaprtju dejavnosti.

Po besedah enega od izvršnih direktorjev GZS Mitje Gorenščka je pomembna razlika v primerjavi s prejšnjimi naraščanji števila okužb v tem, da imamo tokrat na voljo dovolj cepiva, zato v zbornici državljane in gospodarstvo spodbujajo k cepljenju, saj bi s tem najučinkoviteje omejili širjenje virusa in preprečili vpliv na delovanje posameznih dejavnosti.

S cepljenjem bomo najučinkoviteje omejili širjenje virusa.

Pomembno je, da ljudje ravnajo odgovorno

Gorenšček je na tiskovni konferenci izpostavil izračune zbornice, predstavljene pred dvema tednoma, da bi vnovično zaprtje gospodarstva v zadnjih treh mesecih leta pomenilo izgubo 1,7 milijarde evrov prihodkov podjetij, 400 milijonov evrov dodane vrednosti in 2.500 delovnih mest. Državo bi podpora prizadetemu gospodarstvu in javnemu sektorju stala okoli 800 milijonov evrov oz. 400 evrov na prebivalca.

Tudi če ne bo omejitvenih ukrepov države, se bodo ljudje po Gorenščkovem mnenju sami omejevali, kar bo lahko imelo vpliv na določene storitve. Po mnenju predstavnikov GZS je pomembno, da ljudje ravnajo odgovorno, in prenašanje odgovornosti z države na posameznika - ob zadostni količini cepiva v državi – je edini logični korak.

Prenašanje odgovornosti z države na posameznika je ob zadostni količini cepiva v državi edini logični korak.

Nekatera podjetja v tujini opravljanje dela že pogojujejo s cepljenjem

Zbornica že dlje časa poziva vodstva podjetij, naj svoje zaposlene v čim večji meri spodbudijo k cepljenju, pomagali so tudi organizirati mobilne enote za cepljenje. Poskusi podjetij, da bi zaposlene k cepljenju motivirali z nagradami, se doslej niso izkazali za uspešne.

Posamezna podjetja si po podatkih GZS močno prizadevajo za preprečevanje širjenja okužb, ker se zavedajo, da bi resen vdor virusa vplival na proizvodnjo in pomenil takojšen zaostanek za konkurenco. Nekatera podjetja v tujini opravljanje dela že pogojujejo s cepljenjem.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh