Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haiti: Posvojitve parov iz tujine kot ‘poslednji izhod’

Objava: 04. 02. 2010 / 07:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Haiti: Posvojitve parov iz tujine kot ‘poslednji izhod’

Humanitarni delavci so prepričani, da ima vsak otrok pravico odraščati v lastni kulturi

Humanitarni delavci na Haitiju še naprej opozarjajo o prenagljenih posvojitvah otrok s potresnega območja. Kot je zapisal voditelj nemške SOS otroške vasi v posebnem prispevku za nemški dnevnik ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’, imajo otroci, četudi so bili sami priče, da so njihove starše pod seboj pokopale ruševine domov, še vedno možnost, da zanje poskrbijo člani njihove širše družine. Posvojitve parov iz tujine, nadaljuje humanitarni delavec, bi morale biti resnično ‘poslednji izhod’, tudi če so pravni postopki v teh primerih razmeroma nezapleteni.

Pisec prispevka je še spomnil na posebna določila Združenih narodov o oskrbi otrok na področjih, ki jih prizadenejo naravne katastrofe. Potres na Haitiju je ‘prvi velik in nujen primer’, v katerem lahko ta določila tudi udejanijo v praksi. Mladoletnike, ki so ločeni od svojih družin, je potrebno uradno popisati in registrirati. Če je le mogoče, naj bi zanje poskrbeli v ustanovah, kjer je čim bolj mogoče poustvariti družinsko vzdušje. Bivanje izven rojstne dežele predpisi Združenih narodov kot možnost določajo le v izjemnih in posebej utemeljenih primerih.

Po mnenju nemškega humanitarnega delavca bo lahko trajalo še mesece, preden bodo našli morebitne preživele sorodnike osirotelih otrok. Zato je potrebno s posvojitvami še počakati. Kot je še zapisal v zaključku prispevka, ima vsak otrok pravico, da odrašča ob materinem jeziku, v lastni kulturi in v lastni veroizpovedi.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh