Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Haiti: skrb za mladoletne, ki potrebujejo zaščito

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 03. 09. 2021 / 06:00
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2021 / 13:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Haiti: skrb za mladoletne, ki potrebujejo zaščito
Na Haitiju po uničujočem potresu prežijo številne nevarnosti na osirotele in zapuščene otroke FOTO: Vatican Media

Haiti: skrb za mladoletne, ki potrebujejo zaščito

Zlorabe in trgovina z ljudmi so le nekatera tveganja, ki so jim po zadnjem potresu na Haitiju (znova) izpostavljeni otroci in mladostniki.

Organizacija za zaščito otrok Save the Children, ki deluje na tem karibskem otoku, svari pred vsemi nevarnostmi, ki prežijo na osirotele in zapuščene otroke, poroča spletni portal Vatican News. Trenutno je po besedah omenjene ustanove izredno pomembno, da vse človekoljubne organizacije tesno sodelujejo med seboj.

Uničujoč potres 14. avgusta letos je za seboj pustil okoli 2.200 smrtnih žrtev in na tisoče ranjenih, uničil je hiše, mostove in celotno infrastrukturo, ogromno škode je povzročil tudi na podeželju. Najhujša posledica naravne katastrofe pa je, da je po potresu veliko otrok – natančno število zaenkrat še ni znano – osirotelo in ostalo brez kakršnega koli sorodstva, ki bi lahko zanje poskrbelo. Škodo, ki jo je povzročil potres, zdaj še stopnjuje tropski orkan Grace.

Mnoge sirote so prisiljene spati na ulici

Omenjena organizacija za zaščito otrok med drugim omenja okoli 30 odstotkov izmed 48 sirotišnic na jugu države, ki niso več uporabne za bivanje, zato je 1.700 otrok, ki so v njih živeli, prisiljeno spati kar na ulici. Le nekaterim izmed njih so uspeli najti začasni dom pri družinah gostiteljicah, ki so v naravni katastrofi utrpele manjšo škodo.

»Naleteli smo na resnično težke razmere: starše, ki so izgubili svoje otroke, in otroke, ki so izgubili starše. Takoj je videti, da so najbolj ranljiva skupina resnično otroci,« je v pogovoru za spletni portal Vatican News pojasnil tiskovni predstavnik organizacije Save the Children, Michele Prosperi. Nekaterim od prizadetih sirotišnic organizacija pomaga z nujnimi potrebščinami za življenje, med katerimi je tudi pitna voda. »Otroci, ki so ostali sami, so resnično ogroženi, saj hitro lahko postanejo žrtve nasilja in zlorab,« je pojasnil Prosperi: »Zato nujno potrebujejo zaščito.«

Otroci, ki so ostali sami, so resnično ogroženi, saj hitro lahko postanejo žrtve nasilja in zlorab.

Na prizadetih območjih so družine pisiljene živeti na prostem, razmere pa močno otežuje orkan Grace, zaradi katerega je težko postavljati zasilna bivališča. Mednarodna pomoč je zdaj potrebna predvsem pri oskrbi s pitno vodo, hrano, zdravili in drugimi življenjsko nujnimi potrebščinami, ki jih je treba nekako dostaviti na otok. Velika skrb obstaja ne le za golo preživetje ljudi, temveč tudi za možnost, da se zaradi težkih higienskih razmer začnejo širiti nalezljive bolezni.

Otežen dostop na prizadeta območja

»Na Haitiju zaradi resnično težkih razmer nismo mogli postaviti običajnih razdelilnih postaj,« še poroča tiskovni predstavnik človekoljubne organizacije. »Območje je namreč zelo težko dosegljivo, mostovi so porušeni, ulice niso prevozne. Organizirali smo lahko le nekakšno mrežno delitev potrebnih dobrin, obiskati pa smo morali tudi najtežje dostopna območja, da smo sploh ugotovili, kakšne so potrebe ljudi. Podpora mednarodne skupnosti je resnično pomembna, kajti pomagati je treba številnim družinam, ki imajo veliko otrok.«

Zaradi težkih higienskih razmer veliko skrb povzroča tudi možnost širjenja nalezljivih bolezni.

Pomembna pa ni le mednarodna podpora za pomoč trpečemu prebivalstvu, temveč tudi izgradnja humanitarne mreže: povezati je treba različne človekoljubne organizacije, ki so pristojne za zaščito otrok in mladoletnih, da bi poiskali vse možnosti za osirotele otroke ter jim poiskali primerno zatočišče, pri sorodnikih ali razširjenih družinah.

Mnogi otroci na Haitiju trenutno živijo v zasilnih bivališčih FOTO: Vatican Media

Skrb glede nezakonitih posvojitev

Otroci brez zaščite so še posebej ogroženi, kar kažejo tudi izkušnje prejšnjih katastrof. Pri tem so posebej nevarne nezakonite posvojitve: po potresu leta 2010 so različne organizacije z Zahoda iz države nezakonito odpeljale na stotine osirotelih otrok, in po besedah predstavnikov človekoljubnih organizacij se to ne sme več zgoditi.

V katastrofalnih razmerah, kakršne preživlja Haiti, se sicer posvojitve na prvi pogled zdijo primerna in učinkovita rešitev, toda najprej je treba poskrbeti za dobrobit otrok in temeljito preveriti, ali obstajajo kakršne koli možnosti, da ostanejo v domačem okolju, med ljudmi, ki jih poznajo. Če vendarle pride do posvojitev, morajo biti postopki skrajno pregledni in zakoniti. Na Haitiju je namreč tudi veliko otrok z enim staršem, ki morda ni sposoben poskrbeti za njihovo preživetje, kljub temu pa se svojim potomcem ne želi odpovedati.

Pomoč iz Evropske unije

Iz Evropske unije je prek humanitarnega zračnega mostu na Haiti že odpotovalo 125 ton nujnih življenjskih potrebščin. Prvo letalo je že pristalo v prestolnici Port-au-Prince, še eno pošiljko pa pričakujejo v naslednjih dneh. Med nujnimi potrebščinami so zdravila, medicinske naprave, voda, higienski pripomočki in podobno. Kot je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, »Evropska unija v tem kritičnem trenutku nudi podporo prebivalcem Haitija, ki trpijo za posledicami strahotne katastrofe. Medicinska podpora, bivališča za prizadete in dostop do pitne vode so nujne potrebe, na katere se je bilo treba nemudoma odzvati«.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh