Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hans Urs von Balthasar – teolog lepote

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 09. 01. 2024 / 09:43
Oznake: Cerkev, Družba, Knjiga
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.01.2024 / 10:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hans Urs von Balthasar – teolog lepote
Hans Urs von Balthasar

Hans Urs von Balthasar – teolog lepote

Celjska Mohorjeva družba je objavila prevod knjige italijanskega teologa in zgodovinarja Elia Guerriera o Hansu Ursu von Balthasarju, enem najpomembnejših teologov 20. stoletja.

Knjiga Hans Urs von Balthasar. Teolog lepote italijanskega teologa in zgodovinarja Elia Guerriera je natančno orisana biografija enega najpomembnejših teologov prejšnjega stoletja, Hansa Ursa von Balthasarja (1905–1988), ki je med drugim zaslužen tudi za to, da si je teologija po stoletjih še vedno upala govoriti o lepoti. Avtor, ki je švicarskega teologa poznal osebno, je s posebno vnemo predstavil dogodke iz njegovega življenja in številna srečanja z osebnostmi iz literarnega, filozofskega in teološkega sveta ter natančno in jasno razčlenil njegovo teološko misel.

Elio Guerriero, avtor knjige. VIR: babelio.com

Imajo ga za »morda najbolj izobraženega človeka svojega časa«

Balthasarja, ki je bil skupaj z Ratzingerjem in Henri de Lubacom tudi ustanovitelj revije Communio, so imenovali za kardinala, a je umrl dva dni pred tem, ko bi ga 28. junija 1988 povzdignili. Biografski del knjige bralca povede od otroških in mladostniških let Hansa Ursa von Balthasarja, ki so bila zaznamovana z raziskovanjem glasbe in književnosti, pa vse do odločitve za duhovniški poklic, delovanja med jezuiti in končno tesnega sodelovanja z Adrienne von Speyr, ki ni naletelo na odobravanje duhovnikovih nadrejenih. Nadalje nam je avtor prikazal, kako je zaupanje v to, da dela prav in dobro, vodilo mladega teologa po »stranskih« poteh, ki so ga pripeljale do novih priložnosti: ustanovitve Janezove založbe, ki deluje še danes, poznanstev z intelektualci tistega časa, ki so obogatili njegovo teološko misel, ter končno do izdaje obsežnega opusa petnajstih zvezkov, združenih v knjige Veličastvo, Božja dramatika in Teologika, v katerih so predstavljeni temelji njegovega razmišljanja in ki veljajo za najbolj izvirno delo katoliške misli v 20. stoletju. Vsebina tega izjemnega prispevka je predstavljena in natančno razčlenjena v drugem delu knjige, ki švicarskega teologa upravičeno predstavi kot občutljivega opazovalca zahodne kulture, vselej osredotočenega na lik Kristusa, oziroma z besedami Henrija de Lubaca »morda najbolj izobraženega človeka svojega časa«.

Ena od tujejezičnih izdaj.

Napisal je tudi biografijo papeža Benedikta XVI.

 Elio Guerriero (1948), poročen laik in oče, je italijanski teolog, filozof in zgodovinar. Teologijo je študiral na Papeški univerzi Anselmianum v Rimu, filozofsko izobrazbo pa je pridobil na Katoliški univerzi v Milanu. Je urednik italijanskih prevodov del Hansa Ursa von Balthasarja in nekdanji odgovorni urednik italijanske izdaje revije Communio. Napisal je tudi biografijo papeža Benedikta XVI.

Kupi v trgovini

V spomin in opomin
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh