Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hongkong: v zapor zaradi slikanic

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2022 / 10:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 12:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hongkong: v zapor zaradi slikanic
Sporne slikanice naj bi otroke spodbujale k uporu. FOTO: Twitter/Hong Kong Liberty

Hongkong: v zapor zaradi slikanic

Sodnik v Hongkongu je pet logopedov spoznal za krive izdajanja knjig za otroke, ki spodbujajo k uporu: njihove knjige o ovcah, ki poskušajo volkove zadržati zunaj svoje vasi, so oblasti razumele kot knjige z odkrito političnim sporočilom.

Po dvomesečnem sojenju je sodnik za nacionalno varnost, ki ga je izbrala vlada, dejal, da je bil njihov »uporniški namen« jasen, poroča britanski BBC. Do razsodbe je prišlo sredi zatiranja državljanskih svoboščin od leta 2020, ko je Kitajska uvedla nov zakon o nacionalni varnosti. Po besedah Pekinga je zakon potreben za vzpostavitev stabilnosti v mestu, kritiki pa pravijo, da je namenjen zatiranju drugače mislečih. Zakon namreč olajšuje pregon protestnikov in zmanjšuje splošno avtonomijo mesta, obenem pa povečuje vpliv Pekinga na politično in pravno odločanje v mestu.

Sporne slikanice so nekateri razumeli kot poskus razlage hongkonškega prodemokratičnega gibanja otrokom.

Skupina petih logopedov, ki so bili ustanovni člani sindikata, je pripravila e-knjige v obliki slikanic, ki so jih nekateri razumeli kot poskus razlage hongkonškega prodemokratičnega gibanja otrokom. V eni od treh knjig se vas ovac bori proti skupini volkov, ki želijo zavzeti njihovo naselje. V drugi knjigi so sovražni napadalci prikazani kot umazani in bolni volkovi.

»Pobudniški namen ne izhaja zgolj iz besed, temveč iz besed s prepovedanimi učinki, ki naj bi jih povzročile v mislih otrok,« je po navedbah britanske medijske hiše BBC v sodbi zapisal sodnik Kwok Wai-kin. Dejal je, da bodo mladi bralci knjig verjeli, kako kitajske oblasti prihajajo v Hongkong s »hudobnimi nameni«, da uničijo življenje prebivalcev mesta.

V današnjem Hongkongu lahko greš v zapor že zaradi izdajanja otroških knjig z risbami volkov in ovac.

Lai Man-ling, Melody Yeung, Sidney Ng, Samuel Chan in Fong Tsz-ho, ki so na razsodbo že več kot leto dni čakali v zaporu, bodo obsojeni v naslednjih dneh. Člani skupine v starost od 25 do 28 let vztrajajo, da so nedolžni, grozi pa jim do dve leti zaporne kazni.

»V današnjem Hongkongu lahko greš v zapor že zaradi izdajanja otroških knjig z risbami volkov in ovac. Te obsodbe zaradi 'vstajništva' so absurden primer razkroja človekovih pravic v mestu,« je dejal Gwen Lee, predstavnik Amnesty International. Skupina je bila obtožena na podlagi zakona o uporu iz kolonialnega obdobja, ki so ga tožilci do nedavnega le redko uporabljali.

Hongkonška policija je potrdila, da je aretirala državljana, ki ni bil pripravljen pokazati svojega osebnega dokumenta in ni želel »sodelovati« z uradnimi organi.

Včeraj pa so aretirali tudi vodjo hongkonškega sindikata časnikarjev, in sicer le nekaj tednov preden naj bi zapustil mesto in se zaposlil na univerzi v Oxfordu. 41-letnega Ronsona Chana je med poročanjem s srečanja lastnikov javnih stanovanj odpeljala policija, njegov delodajalec Channel C pa je sporočil, da so Chana priprli. Policija je potrdila, da je aretirala državljana, ki ni bil pripravljen pokazati svojega osebnega dokumenta in ni želel »sodelovati« z uradnimi organi.

Nalaganje
Nazaj na vrh