Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hongkonški kardinal kritičen do zakona o narodni varnosti

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 07. 2020 / 09:00
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2020 / 10:54
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hongkonški kardinal kritičen do zakona o narodni varnosti

Hongkonški kardinal kritičen do zakona o narodni varnosti

Nadškof Zen: popoln nadzor oblasti, vnovič kritika kitajske politike Vatikana.

Foto: splet

Hongkonški kardinal Joseph Zen Ze-kiun je ostro obsodil novi zakon o narodni varnosti za Hongkong. Na podlagi tega zakona lahko oblasti počnejo, kar se jim zazdi. »Lahko nadzirajo vašo komunikacijo, preiščejo vašo hišo brez sodnega naloga, vas aretirajo brez navzočnosti odvetnika, vas odpeljejo v zapor na Kitajskem in vas tam postavijo pred sodišče,« je kardinal pojasnil v pogovoru za nemške medije: »Tam vas ne smejo obiskati niti družinski člani.«

Glede položaja tistih, ki si v Hongkongu prizadevajo za človekove pravice, je kardinal dejal: »Vsakega med njimi je strah, ker je oblast povsem znorela.« Prestrašen človek pa ne sprejema dobrih odločitev: »Govoriti in ravnati moramo po svoji vesti.« Kardinal upa, da se bo mednarodna skupnost postopoma prebudila in spoznala, »kako hudobna je kitajska komunistična partija«.

Kardinal je znova izrekel tudi kritiko kitajske politike Vatikana, ki je pred dvema letoma podpisal začasni sporazum s Pekingom. »Ta skrivnostni sporazum bi morali najprej sploh objaviti,« je dejal Zen. Še slabše so po njegovem mnenju pastoralne smernice Svetega sedeža za vladno registracijo duhovnikov na Kitajskem z dne 28. junija 2019, ki od Rimu zveste podzemne Cerkve zahtevajo, naj se pridruži režimskemu kitajskemu Katoliškemu patriotskemu združenju.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh