Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaška bo financirala postavitev kapele v Betlehemu

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 02. 09. 2021 / 11:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.09.2021 / 11:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaška bo financirala postavitev kapele v Betlehemu
Kraj Jezusovega rojstva v istoimenski baziliki v Betlehemu FOTO: Wikipedia

Hrvaška bo financirala postavitev kapele v Betlehemu

Hrvaška vlada bo z nekaj manj kot 3,4 milijona kun (450.000 evrov) financirala gradnjo kapele hrvaških svetnikov in blaženih v Betlehemu v Sveti deželi.

Odločitev je sicer naletela na kritiko opozicije, toda vladni predstavniki so prepričani, da bo naložba veliko prispevala k promociji Hrvaške v svetu in okrepila hrvaški turizem. Hrvaška vlada je odločitev sprejela sredi letošnjega avgusta na prošnjo zagrebških frančiškanov, ob tem pa so poudarili, da je Katoliška cerkev sestavni del hrvaške zgodovine, vtkana v nacionalno istovetnost ter humanistični, duhovni in kulturni razvoj hrvaške družbe.

Katoliška cerkev je sestavni del hrvaške zgodovine, vtkana v nacionalno istovetnost.

Po njihovem mnenju bodo imeli romarji z vsega sveta, ki bodo obiskali kapelo v Betlehemu, priložnost spoznati hrvaško zgodovino in pripadnost Hrvaške evropski krščanski dediščini. Kot so zapisali v vladni odločitvi, naj bi kapela po pričakovanjih hrvaške vlade veliko prispevala tudi k boljši umeščenosti Hrvaške v Sveti deželi in svetu.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je pojasnil, da bo hrvaška kapelica največja izmed šestih novih, ki jih bodo gradili v Betlehemu na za to že določenem zemljišču. Notranjost in opremo kapele naj bi po načrtih obogatili hrvaški umetniki s svojimi deli.

Leta 2019 je Izrael obiskalo 10.100 hrvaških turistov, kar je rekordno število.

Drugih pet kapel naj bi gradile Italija in Španija ter nekatere latinskoameriške države. Zunanji minister je med razlogi vladnega financiranja omenil tudi vse večje število hrvaških romarjev in turistov, ki potujejo v Izrael.

Rekordno število hrvaških državljanov je Izrael obiskalo leta 2019. Po podatkih izraelskega ministrstva za turizem so v letu pred izbruhom epidemije koronavirusne bolezni zabeležili 10.100 hrvaških turistov, kar je več kot dvakrat več kot leta 2016; leta 2019 je sicer v Izrael obiskalo 4,5 milijona turistov.

Kupi v trgovini

Betlehem, hiša kruha
Molitveniki
4,40€
Nalaganje
Nazaj na vrh