Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Romarji in turisti množično v Betlehem

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 12. 2013 / 10:12
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Romarji in turisti množično v Betlehem

Po navedbah tamkajšnje Trgovinske zbornice naj bi do konca leta 2013 Betlehem obiskalo okoli 1,6 milijona tujih turistov.

Več kot 75.000 romarjev in turistov bo v času božičnih praznikov potovalo v Izrael, so po navedbah nemškega katoliškega časnika »Tagespost« sporočili z ministrstva za turizem v Jeruzalemu. Kot poroča omenjeni časnik, naj bi bil Jezusov rojstni kraj Betlehem, ki leži na palestinskem območju, polno zaseden vse do pravoslavnega božiča 7. januarja prihodnje leto. Betlehemska Trgovinska zbornica pa ugotavlja, da bo do konca letošnjega leta mesto obiskalo okoli 1,6 milijona turistov.

Medtem ko so med božičnimi prazniki v Betlehemu vsi hoteli že zasedeni, pa baziliko Jezusovega rojstva v središču mesta trenutno še obnavljajo. Svetišče iz 4. stoletja naj bi bilo deležno celovite obnove. Podjetje Piacenti iz italijanskega Prata je najprej dobilo naročilo za popravilo strehe in zamenjavo 38 oken. Milijon dolarjev je v ta namen podaril predsednik Mahmud Abbas iz svojega proračuna, dodatnih 800.000 dolarjev so prispevala palestinska podjetja in banke. Denar je prišel tudi iz Francije, Grčije, Vatikana in z Madžarske.

»Ne zadošča za celostno obnovo bazilike«, je pojasnil Siad al-Bandak, Abbasov svetovalec za krščanska vprašanja in na palestinskih ozemljih pristojen za obnovo svetišča. Izvedenci stroške celotne obnove ocenjujejo na okoli 15 milijonov evrov.

Denar je trenutno na voljo za najnujnejša popravitvena dela. Italijansko podjetje je za izvedbo posla prejelo skoraj dva milijona evrov.

Božično praznovanje v Jezusovem rojstnem kraju traja dlje kot drugod po svetu: obhajanju božiča v zahodnem krščanskem svetu 25. decembra sledi pravoslavno slavje 7. januarja, sklep pa je v rokah armenskih kristjanov, ki se Jezusovega rojstva spominjajo 19. januarja.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh