Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvaški škofje izdali priročnika za zaščito mladoletnih pred zlorabami

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 05. 2023 / 12:45
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.05.2023 / 13:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvaški škofje izdali priročnika za zaščito mladoletnih pred zlorabami
Riješki nadškof Mate Uzinić. FOTO: Riječka nadbiskupija

Hrvaški škofje izdali priročnika za zaščito mladoletnih pred zlorabami

Hrvaška škofovska konferenca je v luči nedavnih dogodkov, ki so pretresli Katoliško cerkev na Hrvaškem zaradi spolnih zlorab mladoletnikov, izdala dva priročnika za zaščito otrok pred zlorabami.

Priročnika Rane zlorab in Primeri dobre prakse za zaščito mladoletnikov opozarjata, da imata pri razvoju zlorab ključno vlogo moč in družbeno-cerkveni položaj različnih udeležencev, poročajo hrvaški mediji. Omenjena priročnika, vsakega v obsegu približno 60 strani, je pripravila in prvič izdala Italijanska škofovska konferenca, Hrvaška škofovska konferenca pa ju je prevedla in objavila tudi na svoji spletni strani.

Eden od priročnikov poskuša odgovoriti na številna vprašanja, med drugim kje in kdaj do zlorab pride, kakšne so njihove značilnosti in kakšne so posledice za žrtve.

Priročnik Rane zlorab poskuša odgovoriti na številna vprašanja, med drugim kje in kdaj do zlorab pride, kakšne so njihove značilnosti in kakšne so posledice za žrtve. Zasnovan je s pedagoškim in informativnim pristopom, ki lahko pomaga učiteljem, vzgojiteljem in pastoralnim delavcem razumeti strašljivo stvarnost zlorab. Priročnik poudarja, da mora biti v središču in na začetku vsakega premišljevanja in razumevanja te problematike sprejemanje, prepoznavanje in poslušanje žrtev in prizadetih.

Priročnik Primeri dobre prakse za zaščito mladoletnikov je namenjen staršem, učiteljem in pastoralnim delavcem, izpostavlja pa pomen vzpostavitve varnega okolja za zdravo odraščanje mladih ter odgovornost in naloge pastoralnih delavcev.

Razkritje zlorab v reški nadškofiji

Pred tednom dni je reški nadškof Mate Uzinić predstavil izsledke preiskave devetih primerov obtožb zaradi spolnih zlorab mladoletnih oseb in nekaterih drugih kaznivih dejanj, ki so jo v zadnjih dveh letih in pol opravljali v tamkajšnji nadškofiji. Nadškof je po lastnih navedbah sprožil potrebne preiskave za vse primere, s katerimi je bil seznanjen, jih prijavil državnemu tožilstvu in o rezultatih preiskave obvestil pristojni vatikanski dikasterij, ob predstavitvi poročila pa se je opravičil vsem žrtvam kakršnega koli nasilja s strani duhovnikov in cerkvenih uradnikov.

Poročilo reške nadškofije je na Hrvaškem tudi sprožilo ugibanja, koliko podobnih primerov je bilo v Cerkvi drugod po državi.

Kot poroča STA, je poročilo reške nadškofije na Hrvaškem tudi sprožilo ugibanja, koliko podobnih primerov je bilo v Cerkvi drugod po državi. Po navedbah tamkajšnjih medijev naj bi splitsko-makarska nadškofija lani prejela štiri prijave zlorab, hvarska škofija eno prijavo leta 2018, številne škofije in nadškofije pa na vprašanja časnikarjev o tej temi niso odgovorile.

Nalaganje
Nazaj na vrh