Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V reški nadškofiji se soočajo s spolnimi zlorabami mladoletnikov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 05. 2023 / 12:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2023 / 13:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
V reški nadškofiji se soočajo s spolnimi zlorabami mladoletnikov
Reška stolnica sv. Vida. FOTO: Wikipedia

V reški nadškofiji se soočajo s spolnimi zlorabami mladoletnikov

Reški nadškof Mate Uzinić je na ponedeljkovi tiskovni konferenci predstavil izsledke preiskave devetih primerov obtožb zaradi spolnih zlorab mladoletnih oseb in nekaterih drugih kaznivih dejanj, ki so jo v zadnjih dveh letih in pol opravljali v tamkajšnji nadškofiji.

Nadškof Uzinić je med drugim navedel primer zdaj že nekdanjega duhovnika, ki je obtožen, da je v letih med 1987 in 1994 zlorabil trinajst dečkov, in ob tem pojasnil, da je sprožil potrebne preiskave za vse primere, s katerimi je bil seznanjen, jih prijavil državnemu tožilstvu in o rezultatih preiskave obvestil pristojni vatikanski dikasterij.

Nadškof Uzinić se je opravičil vsem žrtvam kakršnega koli nasilja s strani duhovnikov in cerkvenih uradnikov.

Po nadškofovih navedbah gre za devet primerov, za katere so bile uvedene preiskave, nekatere tudi na podlagi anonimnih prijav, poroča hrvaška katoliška agencija IKA.

Ob opravičilu vsem žrtvam kakršnega koli nasilja s strani duhovnikov in cerkvenih uradnikov je pozval vse, ki vedo za tovrstna dejanja, naj spregovorijo in storilce prijavijo, saj lahko le na ta način preprečijo, da bi ti še naprej zlorabljali nedolžne žrtve. Kot škof nima možnosti, da bi jih poslal v zapor, je dejal Uzinić, želi pa jih izpostaviti in obtožiti, jim odvzeti duhovniški status ter jim preprečiti, da bi prek Cerkve še naprej zlorabljali zaupanje nemočnih oseb, posebej družin in otrok.

Riješki nadškof Mate Uzinić. FOTO: Riječka nadbiskupija

Nadškof je pozval tudi civilne in cerkvene zakonodajalce, naj odpravijo zastaranje primerov zlorab, predvsem v primeru mladoletnih žrtev. »Še enkrat se v imenu Cerkve opravičujem vsaki žrtvi zlorab s strani duhovnikov in drugih oseb, povezanih z reško nadškofijo. Ne glede na to, na koliko ovir naletim, tega boja ne bom predal. Reška nadškofija bi morala in mora biti prostor ničelne strpnosti do kakršnega koli nasilja,« je dejal tamkajšnji nadškof.

Tiskovno konferenco je začel s čustvenimi besedami in opravičilom oškodovancem. »Globoko sem užaloščen in sramujem se zaradi zlorab mladoletnih in odraslih, ki so jih zakrivili duhovniki ali druge osebe, povezane z reško nadškofijo. Kot reški nadškof sem seznanjen z več poročili o zlorabah, ki so se zgodile v tej nadškofiji. Žal je obseg zlorab pogosto večji od tistega, kar je mogoče raziskati, zato prosim odpuščanja vse žrtve v svojem imenu in v imenu reške nadškofije,« je dejal nadškof Uzinić.

Pet primerov je povezanih z obtožbami zlorabe mladoletnikov, druge obtožbe pa so povezane s financami in nekaterimi drugimi prestopki.

Nadškof je navzočim časnikarjem na kratko predstavil vsakega od devetih primerov, v pisni obliki pa je podal tudi podroben pregled izvajanja posamezne preiskave. Prvi postopek je bil zaključen pred njegovim prihodom na položaj soupravitelja reške nadškofije konec leta 2020, pet primerov je povezanih z obtožbami zlorabe mladoletnikov, druge obtožbe pa so povezane s financami in nekaterimi drugimi prestopki.

Prvi primer je bil primer duhovnika, ki so ga leta 2016 obtožili, da je leta 1992 spolno zlorabil mladoletnika. Storilec je krivdo priznal, posledično mu je bilo prepovedano opravljanje duhovniškega poklica. Nova preiskava je bila uvedena leta 2018, po samoprijavi duhovnika glede zlorabe otrok, in tudi ta storilec je bil laiziran.

V primeru novih spoznanj in prijav bodo preiskavo znova odprli.

Ker so nekatere od prijav anonimne, je preiskava nekoliko otežena, vendar je nadškof po lastnih navedbah tudi v teh primerih storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi ugotovili resnico in s tem dosegli pravico za žrtve. V primeru novih spoznanj in prijav bodo preiskavo znova odprli, je zagotovil nadškof Uzinić.

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh