Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hrvati obtoženi trgovanja z otroki, posvojence naj bi vrnili v Kongo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 03. 2023 / 11:25
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2023 / 12:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hrvati obtoženi trgovanja z otroki, posvojence naj bi vrnili v Kongo
Obtoženi hrvaški državljani v Zambiji. FOTO: Mwebantu/Zambija

Hrvati obtoženi trgovanja z otroki, posvojence naj bi vrnili v Kongo

V Ženevi so na zasedanju Odbora Združenih narodov za prisilna izginotja pred dnevi obravnavali tudi primer osmih hrvaških državljanov, ki so jih v Zambiji aretirali zaradi obtožbe trgovine z ljudmi.

Štirje hrvaški pari so želeli posvojiti otroke iz Demokratične republike Kongo, zaradi neustrezne dokumentacije pa so obtoženi nezakonitih mednarodnih posvojitev. Po besedah državnega tajnika zambijskega ministrstva za notranje zadeve so zambijski mejni uradniki po pregledu dokumentacije hrvaških državljanov stopili v stik s kongovskimi uradniki, ki so sporočili, da so omenjeni otroci prišli iz sirotišnice, vendar tokrat niso prvič prečkali meje domovine. Kongovske oblasti so odkrile, da je njihova dokumentacija lažna.

Hrvaški državljani, ki so želeli te otroke posvojiti, so še vedno v Zambiji, v sodnem postopku.

Lastnik sirotišnice, iz katere so bili otroci odpeljani, je na begu, primer pa je trenutno tudi na kongovskem sodišču. Otroke so zaščitili kongovski organi za varstvo otrok in po mnenju državnega predstavnika, ki je o primeru razpravljal v Ženevi, bi jih morali predati kongovski vladi.

Hrvaški državljani, ki so želeli te otroke posvojiti, so še vedno v Zambiji, po navedbah pristojnih pa ustrezni predpisi obtoženim, predvsem tujcem, omogočajo dostop do informacij in pravnih nasvetov. Kot je pojasnil zambijski predstavnik, so Hrvatje ves čas v stiku s svojim veleposlaništvom.

Naslednji narok šele maja?

Spomnimo: Hrvate, ki so jih v Zambiji prijeli zaradi suma trgovine z otroki, še vedno čaka zaslišanje, to bi bilo po zadnjih napovedih lahko šele maja. Osmerica aretiranih se brani s prostosti, zadevo pa so medtem z območnega sodišča prenesli na višje sodišče, kar naj bi bilo po mnenju hrvaških pravnih izvedencev dobro znamenje.

Nobena družina v Kongu ni zahtevala vrnitve otrok, ker naj bi bili vzeti iz sirotišnice.

Kje so trenutno otroci?

Otroci, ki naj bi bili žrtve trgovine z ljudmi, so trenutno v priporu okrožne enote za zaščito otrok v Ndoli . Zaradi varnosti jih zadržujejo na nerazkriti lokaciji, dokler sodišče ne reši primera. Otroci so stari od šestih mesecev do treh let, po zagotovitvah pristojnih pa imajo trije starejši otroci zagotovljena mesta v šoli in so se dobro prilagodili novemu okolju. Njihov edini izziv je bila jezikovna ovira, saj govorijo samo francosko in lingalo, zaradi pouka, ki ga obiskujejo, pa so se naučili nekaj angleških besed. Nobena družina v Kongu ni zahtevala vrnitve otrok, ker naj bi bili vzeti iz sirotišnice.

Kongovski uradniki so konec februarja preverili njihovo stanje in prosili za dovoljenje, da jih vrnejo v domovino, vendar so jim pristojni svetovali, naj počakajo, da sodišče zadevo obravnava in sprejme dokončno odločitev.

Nalaganje
Nazaj na vrh