Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Hudourniške poplave se ponekod po državi še stopnjujejo

Za vas piše:
J. P.
Objava: 05. 08. 2023 / 08:24
Oznake: Nesreča, Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2023 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Hudourniške poplave se ponekod po državi še stopnjujejo
Tudi v občini Žirovnica so poplave in plazovi povzročili ogromno škodo. FOTO: Civilna zaščita Občine Žirovnica

Hudourniške poplave se ponekod po državi še stopnjujejo

Do deževni noči ostaja po Sloveniji nevarnost poplav in zemeljskih plazov. Hudourniške poplave večjega obsega se po zadnjih močnejših nalivih še stopnjujejo na Gorenjskem, Koroškem in na območju Idrijskega, Škofjeloškega in Polhograjskega hribovja, naraščajo (in se ponekod razlivajo) pa reke v južni Sloveniji.

Po današnjih podatkih Uprave za zaščito in reševanje se je izrazit poplavni val na Savinji, Kamniški Bistrici in Gradaščici pomikal dolvodno, Poljanska Sora pa tudi v spodnjem toku že poplavlja v večjem obsegu. Prav tako Sava, ki bo v spodnjem toku največji pretok dosegla že dopoldne. Drava je v zgodnjem toku ustaljena, v spodnjem pa se njeno naraščanje umirja. Mura se bo v Gornji Radgoni v prihodnjih urah ustalila pri okoli 1400 kubičnih metrih na sekundo, je poročala STA.


Reke upadajo, a počasneje kot običajno

Reke, ki so v petek poplavljale na širših območjih, resda upadajo, a zaradi padavin počasneje kot običajno in z vmesnimi manjšimi porasti; podoben trend upadanja bo tudi danes čez dan. Naraščajo pa reke v južni Sloveniji, posamezne se razlivajo po strugah, Sava je na območju Brežic že prestopila bregove. Ponoči so evakuirali obiskovalce iz kampa v Terma Čatež. Po napovedih bo tudi Krka močneje narasla in poplavljala na območjih pogostih poplav.


Več kot 3700 zabeleženih dogodkov

Na Upravi za zaščito in reševanje so od četrtka zvečer do danes zjutraj skupno zabeležili 3701 dogodek, največ na območju Ljubljane (1130). Gasilci iz 574 gasilskih enot so zlasti prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili plazove, odstranjevali naplavine izpod mostov, reševali potopljena vozila s poplavljenih vozišč in na več lokacijah tudi evakuirali osebe. Aktivirali so tudi druge pristojne službe.


Črna še vedno odrezana od sveta

Območje Črne na Koroškem, ki je bilo ob poplavah in plazovih med najbolj prizadetimi, je še vedno odrezano od sveta, poškodovani so številni mostovi in ceste, prekinjena dobava elektrike in vode, motene telefonske povezave. Na poti v Črno so gasilci od drugod in vojska, ki je v regiji pomagala že v petek. »Ker večina zvez ne deluje, ne poznamo razsežnosti nesreče v občini. Glavna prioriteta danes je najti pot do občine, da lahko tja spravimo pomoč v moštvu, tehniki, tudi hrano in vodo,« pojasnjuje regijski poveljnik civilne zaščite Alan Matijevič.


V Ljubljani 20 občanov prenočilo v zasilnih nastanitvah

Tudi ljubljanski gasilci so ponoči nadaljevali črpanje vode iz objektov. Težavo v metropoli povzroča visoka podtalnica, pa tudi Sava, ki je poplavila in se na območju Tacna in Sneberij še ni umaknila. Po besedah namestnika poveljnika ljubljanske civilne zaščite Roberta Kusa je 20 občanov noč preživelo v zasilnih nastanitvah v Zalogu, šest pa v Vikrčah. Ponoči sicer ni bilo dodatnih razlivanj, je še pojasnil Kus.


Številne ceste ostajajo zaprte

Zaprte ostajajo številne ceste na Severnoprimorskem, Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v osrednji Sloveniji. Štajerska avtocesta je zaprta med Žalcem in Vranskim proti Ljubljani ter med Blagovico in Šempetrom proti Mariboru, zaprti so tudi uvozi Blagovica, Trojane in Vransko proti Mariboru. Pot med Ljubljano in Mariborom je v obe smeri možna prek dolenjske avtoceste, po cesti Krško – Bizeljsko – Mestinje – Šentjur – Dramlje ali Krško – Bizeljsko – Mestinje – Podplat – Poljčane – Slovenska Bistrica ali prek Zagreba, Gruškovja in Ptuja. Zaradi vode na cestišču je zaprt izvoz Šmarje Sap proti Ljubljani.


Na avtocesto tudi brez vinjete

Prometnoinformacijski center voznike opozarja, da se razmere ves čas spreminjajo in poplavljajo nova območja: »Upoštevajte navodila dežurnih služb in ne vozite na poplavljena območja ali na zaprte ceste. Na avtocestah vozite previdno, zaradi večjih količin vode na vozišču je ponekod omejena hitrost.« Kjer promet po regionalnih, državnih in lokalnih cestah ni možen, je dovoljena uporaba avtoceste tudi za vozila brez vinjete.


Težave tudi v železniškem prometu

Kot opozarjajo s Slovenskih železnic, pa prihaja tudi do težav in ovir pri izvajanju železniškega promet. Zaradi posledic neurij in porasta vodotokov in hudournikov je na nekaterih relacijah železniški promet oviran, zaprte lokalne ceste pa ponekod onemogočajo ali ovirajo izvajanje nadomestnih avtobusnih prevoz. Zaprta je železniška progra Litija – Zidani Most, nadomestni prevoz ni mogoč. Potnikom svetujejo, naj – preden se odpravijo na pot – preverijo stanje v prometu.

Kupi v trgovini

Narava vedno zmaga
Dom in vrt
32,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh