Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ikona Matere Božje iz Ukrajine na ogled v Vatikanu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 12. 04. 2022 / 15:25
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2022 / 15:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ikona Matere Božje iz Ukrajine na ogled v Vatikanu
Ime Odigitrija v grščini pomeni »tista, ki kaže pot«. FOTO: Vatican Media

Ikona Matere Božje iz Ukrajine na ogled v Vatikanu

V dvorani Tronetto v apostolski palači, kjer je papež Frančišek minuli teden sprejel novega ukrajinskega veleposlanika pri Svetem sedežu, je odtlej izpostavljena ikona Matere Božje, znana kot Odigitrija.

Ikona izvira iz 17. stoletja. V času sovjetskega preganjanja so jo rešili pred uničenjem, tako da so jo uporabili kot polico v omari cerkve v ukrajinski vasi Popeliv. Kot poroča Radio Vatikan, so podobo po osvoboditvi podarili papežu Janezu Pavlu II., ko je leta 2001 med apostolskim potovanjem v Ukrajino obiskal Lvov. Od leta 2004 je del zbirke v Vatikanskih muzejih.

Poškodovana ikona iz Popeliva danes bolj kot kdaj koli prej predstavlja obraz ljudstva, ki jo je naslikalo.

Poškodovana ikona iz Popeliva, ki leži na jugozahodu Ukrajine, danes bolj kot kdaj koli prej predstavlja obraz ljudstva, ki jo je naslikalo. Obraz Deteta Jezusa je povsem spraskan. Predstavljamo si lahko, da Mati Božja drži v naročju vsakega ukrajinskega otroka. Ikono je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja našel menih Sebastijan Dmitruh, ki jo je takoj dal restavrirati, vendar nepopravljivo izgubljenih delov ni bilo mogoče obnoviti.

FOTO: Vatican Media

 Ime Odigitrija v grščini pomeni »tista, ki kaže pot«. Ikona je nastala po navdihu bizantinskega prototipa, ki ga hranijo v samostanu Odigon v Carigradu. Prikazuje Božjo Mater z Detetom Jezusom v levi roki, z desno roko pa ga kaže vernikom. Številne kopije so nastale po vsem krščanskem Vzhodu, tudi v starodavnem Kijevu, kjer so bile tovrstne ikone znane že v 12. in 13. stoletju, čeprav je najstarejša doslej znana iz 14. stoletja.

Nalaganje
Nazaj na vrh