Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Imenovan naslednik kardinala Saraha

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 05. 2021 / 11:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 12:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Imenovan naslednik kardinala Saraha

Imenovan naslednik kardinala Saraha

Britanec Arthur Roche je novi prefekt vatikanske Kongregacije za bogoslužje.

Papež Frančišek in nadškof Roche maja 2016 FOTO: Vatican Media

Iz Vatikana so danes sporočili, da bo Kongregacijo za bogoslužje in disciplino zakramentov odslej vodil njen dosedanji tajnik, britanski cerkveni dostojanstvenik, ki deluje v rimski kuriji, nadškof Arthur Roche. Nadškof Roche bo na položaju nasledil ganskega kardinala, 75-letnega Roberta Saraha, katerega odstop je papež Frančišek sprejel konec letošnjega februarja.

71-letni Roche bo kot prefekt omenjene kongregacije pristojen za vsa vprašanja glede bogoslužja in zakramentov. Britanec, rojen 6. marca 1950 v kraju Batley Carr, je bil v letih med 1996 in 2002 tajnik Škofovske konference Anglije in Walesa. Papež Janez Pavel II. ga je spomladi leta 2001 imenoval za pomožnega škofa westminstrske nadškofije v Londonu, leto dni pozneje pa za soupravitelja škofije Leeds. Leta 2004 je Roche na škofovskem sedežu v Leedsu nasledil bolnega Davida Konstanta. Papež Benedikt XVI. je britanskega duhovnika leta 2012 imenoval za tajnika vatikanske Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov in ga povzdignil v nadškofovski stan.

Za novega tajnika omenjene kongregacije in s tem Rochevega naslednika je bil imenovan 55-letni italijanski škof Vittorio Francesco Viola iz Tortone. Novi podtajnik je španski duhovnik, 56-letni Aurelio Barcia Marcias.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh