Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Incident hladne vojne na bohinjskem nebu

Za vas piše:
K. C.
Objava: 30. 07. 2019 / 07:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2019 / 07:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Incident hladne vojne na bohinjskem nebu

Incident hladne vojne na bohinjskem nebu

Dogodek je pretresel domačine. Že sámo strmoglavljenje se je zelo zapisalo v njihov spomin.
Američani so imeli svoje enote tudi po koncu 2. svetovne vojne v Furlaniji - Julijski krajini, kjer državna meja med Italijo in Jugoslavijo še ni bila določena. oskrbovala so jih transportna letala, ki so letela na relaciji Dunaj-Videm. Pot so si Američani večkrat skrajšali tako, da so leteli čez slovenijo, za kar niso imeli dovoljenja jugoslovanskih oblasti. Jugoslovansko vodstvo se je odločilo, da tega ne bo več dopuščalo. s sestrelitvijo vsiljivcev bi jasno pokazali, čigav je jugoslovanski zračni prostor.

Prizor je pretresel domačine

In res se je zgodilo. Dogodek je pretresel domačine. Že sámo strmoglavljenje se je zelo zapisalo v njihov spomin. Pripovedovali so, da se je zadeto letalo obrnilo nazaj proti Gorenjski, saj se je vračalo iz smeri planine Za jamo, in hitro izgubljalo višino. Spominjajo se trupel umrlih pilotov, njihovi posmrtni ostanki in oblačila so bili vsepovsod. Prizor se je trajno zapisal v spomin vseh, ki so bili prvi na kraju dogodka in so bili takrat še otroci. Vedeli so tudi, da se je Tito ravno takrat mudil na Bledu, in to povezovali s sestrelitvijo.

Iz delov letala izdelali orodje

Zanje so bili zelo dragoceni deli letala, saj so bili iz materiala, ki ga niso imeli. Iz njih so izdelali razne kovinske izdelke, uporabne predmete in orodje: oselnik, rezalnik za testo, košare za drva, sponke za lase itn. Kose pločevine so imeli skoraj pri vsaki hiši. Sámo območje strmoglavljenja naj bi sicer po besedah nekaterih prič kasneje zavarovali ameriški vojaki in razstrelili večje ostanke, predvsem motorje, da niso bili več uporabni. Manjše dele pa je prekrila plast zemlje in korenine dreves.



Pripovedi domačinov potrjujejo, da o dogodku dolgo niso govorili zaradi strahu pred kaznijo, ker so s kraja strmoglavljenja nedovoljeno jemali ostanke letala. Dogodek je vzbujal domišljijo mlajših generacij Bohinjcev, ki so iskale morebitne ostanke na mestu padca.

Več o incidentu, ki je izzval tudi proteste v ZDA, si preberite v reviji Slo, časi, kraji, ljudje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh