Zapri
Iskanje

Indija: kljub koroni na obredni kopeli v Gangesu pričakujejo milijon romarjev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 01. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.01.2022 / 19:59
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Indija: kljub koroni na obredni kopeli v Gangesu pričakujejo milijon romarjev

Indija: kljub koroni na obredni kopeli v Gangesu pričakujejo milijon romarjev
Kopel v reki Ganges v hinduizmu vernike očisti grehov in zagotavlja odvezo. FOTO: Pixabay
Kljub hudemu valu koronaepidemije v Indiji jutri in v soboto pričakujejo, da se bo pri obredni kopeli v reki Ganges zbralo več kot milijon hindujskih romarjev.

Več deset tisoč vernikov je po navedbah avstrijskega Kathpressa že v začetku tedna prispelo na cilj romanja v zvezni državi Zahodna Bengalija na vzhodu Indije, kjer vsako leto tradicionalno opravijo obredno kopel »Gangasagar Mela«.

Množice hindujskih vernikov vsako leto tradicionalno opravijo obredno kopel »Gangasagar Mela«.

Sodišče v zahodnobengalski prestolnici Kalkuti je minuli konec tedna zavrnilo odpoved obreda. Namesto tega so sodniki območni vladi izrekli zahtevo, naj romarje s pisnimi obvestili zgolj opozorijo na tveganje, ki ga prevzemajo z udeležbo pri množičnem dogodku.

FOTO: Pixabay

Mnoge zvezne države v Indiji so v novem valu epidemije že uvedle prepoved nočnih izhodov. Prestolnica New Delhi je za konec tedna napovedala popolno prepoved izhoda. Zahodna Bengalija za zvezno državo Maharashtra beleži najvišje število okužb s koronavirusno različico omikron v Indiji.

Ganges je »simbol indijske večstoletne kulture in civilizacije, ki se nenehno spreminja, nenehno teče in je vendar vedno ena in ista Ganga«.

V Indiji so sicer po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje minuli torek zabeležili skoraj 170.000 novih okužb v enem dnevu. Skupno je od začetka epidemije zaradi koronavirusa umrlo že skoraj pol milijona Indijcev.

Ganga je indijsko ime za reko Ganges in obenem za eno od mater boginj v hinduizmu, ki jo pogosto imenujejo »Mati Ganga«. Kopel v reki Ganges v hinduizmu vernike očisti grehov in zagotavlja odvezo. Ganges je »simbol indijske večstoletne kulture in civilizacije, ki se nenehno spreminja, nenehno teče in je vendar vedno ena in ista Ganga,« je v svoji oporoki zapisal junak indijske neodvisnosti in prvi predsednik indijske vlade, Džavaharlal Nehru (1889-1964).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh