Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Indijska vlada zavrača očitke o preganjanju kristjanov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 18. 08. 2022 / 09:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 09:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Indijska vlada zavrača očitke o preganjanju kristjanov
Indijski kristjani v Bangaloreju na protestih proti napadom na kristjane. FOTO: Vatican Media

Indijska vlada zavrača očitke o preganjanju kristjanov

Indijska vlada je vrhovnemu sodišču izrekla zahtevo, naj zavrne peticijo za prenehanje preganjanja kristjanov, ki so jo vložili katoliški nadškof Peter Machado iz Bangaloreja, Nacionalni solidarnostni forum (National Solidarity Forum) in Indijsko evangeličansko združenje (Evangelical Fellowship of India).

V izjavi hindujske nacionalistične vlade je navedeno, da je peticija »lažna« ter da je njen namen »povzročiti nemir po vsej državi in morda dobiti pomoč od zunaj«, poroča avstrijski Kathpress. Po vladnih navedbah »v državi ni ciljnih napadov na kristjane; primeri, ki jih navajajo predlagatelji peticije, »temeljijo na zavajajočih in v lastno korist uporabljenih podatkih«.

Indijski kristjani. FOTO: Vatican Media

Po navedbah medijev je Colin Gonsalves, odvetnik vlagateljev peticije, pred sodiščem pojasnil, da je bilo samo v letu 2021 v Indiji zabeleženih več kot 500 napadov na kristjane. Glavni državni tožilec Tushar Mehta pa se je uprl, da noben od primerov, ki so jih prijavili vlagatelji peticije ali »domnevne organizacije«, ni bil »preverjen ali potrjen«.

Indijski premier Narendra Modi in papež Frančišek v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Odkar sta leta 2014 na oblast prišla hindujski nacionalistični premier Narendra Modi in njegova Indijska ljudska stranka (BJP), hindujski skrajneži vedno bolj širijo sovraštvo in nasilje proti kristjanom in muslimanom. Stranka BJP in njeni zavezniki si prizadevajo za neke vrste hindujsko božjo državo, v kateri bi bile manjšinske veroizpovedi v najboljšem primeru dopustne v strogo omejenih okvirjih. Kristjani v Indiji predstavljajo 2,3 odstotka od 1,3 milijarde prebivalcev, od katerih je okoli 80 odstotkov hindujcev.

Kupi v trgovini

Vsi smo bratje – Fratelli tutti
Cerkveni dokumenti
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh