Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Informativni izračun dohodnine: izteka se rok za ugovor

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 02. 05. 2022 / 10:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.05.2022 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Informativni izračun dohodnine: izteka se rok za ugovor
Rok za ugovor se izteče 3. maja. Rok za doplačilo je 2. junij razlika preveč plačane dohodnina bo nakazana do 31. maja. FOTO: Ana Rupar

Informativni izračun dohodnine: izteka se rok za ugovor

Zavezanci, ki so v začetku aprila prejeli informativni izračun dohodnine za leto 2021, imajo le še do jutri čas za morebiten ugovor.

V prvem paketu informativnih izračunov dohodnine so običajno tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo olajšave za vzdrževane družinske člane in nimajo dohodkov od opravljanja dejavnosti ali katastrskega dohodka.

Teh zavezancev je bilo letos 989.325. Med njimi jih je bilo 19 odstotkov z doplačilom, 34 odstotkov z vračilom ter 47 odstotkov brez doplačila in vračila. Povprečni znesek doplačila znaša 187 evrov, vračila pa 320 evrov. V celotni prvi tranši je za 34,49 milijona evrov vračil in 107,84 milijona evrov vračil.

Ugovor mogoče oddati tudi na dela prost dan

Zavezanci naj te informativne izračune natančno pregledajo in preverijo. Če so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. »Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca. V kolikor zavezanec ugotovi, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni oziroma so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo podati ugovor,« sporočajo s Finančne uprave (FURS).

Čas za morebitni ugovor na ta izračun je le še do jutri, 3. maja.

Ugovor je mogoče oddati elektronsko prek sistema eDavki, z davčno številko in geslom. Na podlagi ugovora, bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo.

Za nekaj centov razlike ugovor ni potreben

Če odkrijete napako in ugovora ne podaste? To se šteje za davčni prekršek, sporoča Furs, ki navaja, da je zanj zagrožena globa od 250 do 400 evrov.

Če napak v izračunu ne odkrijete, vam ni treba storiti ničesar, ker bo informativni izračun po poteku roka za ugovor samodejno postal odločba. Pri Fursu so zapisali še, da »zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora.«

Rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo nakazana do 31. maja. Naslednji sveženj informativnih izračunov bo odpremljen 31. maja.

Nalaganje
Nazaj na vrh