Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irak: relikvija križa iz Jeruzalema prispela v Karakoš

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2021 / 12:48
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Irak: relikvija križa iz Jeruzalema prispela v Karakoš
Krščanski verniki v Karakošu FOTO: Vatican Media

Irak: relikvija križa iz Jeruzalema prispela v Karakoš

Relikvija križa iz Jeruzalema, ki trenutno potuje po različnih krajih Bližnjega vzhoda, je minuli teden prispela v edino večinsko krščansko mesto v Iraku, ki leži na planoti Ninive, Karakoš.

Kustodija Svete dežele želi z »izposojo« relikvije krščanskim vernikom na posameznih območjih »prinesti upanje in tolažbo«, poroča spletni portal Vatican News. Papež Frančišek je med svojim obiskom v Iraku marca letos tamkajšnje kristjane spodbudil, »naj ne pozabijo, kdo so in od kod prihajajo«. Te besede so vernikom v Karakošu ostale globoko v spominu, saj so preživeli vse nasilje Islamske države.

S potujočo relikvijo križa se je frančiškanska kustodijo odzvala na trenutno stanje: iraški kristjani šest let po padcu islamskih skrajnežev sicer danes lahko svobodno živijo svojo vero, toda o romanju v Sveto deželo »zaenkrat ne smejo niti sanjati«, kot je pojasnil redovnik p. Noor Tamas iz Karakoša.

Iraški kristjani se ob relikviji križa iz Jeruzalema čutijo povezani s Sveto deželo.

Prihod relikvije, ki jo trenutno hranijo v cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja, je bil za ljudi veliko presenečenje, je še povedal p. Tamas. Idejo za izposojo dragocene relikvije je dobil, ker se zaveda, da relikvija križa kristjanom v Iraku dejansko predstavlja Sveto deželo. Navzočnost relikvije med tamkajšnjimi verniki, in to po papeževem obisku v letošnjem marcu, ponazarja, »da Karakoš ni več majhno, neznano mestece, temveč pomembno stičišče za vse vzhodne kristjane«.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh