Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Irski primas Martin: celibat ni dogma

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 12. 2014 / 08:03
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Irski primas Martin: celibat ni dogma

Irski sociolog Weafer v svoji novi knjigi zatrjuje, da obvezni celibat večina duhovnikov zavrača.

Neporočenost duhovnikov po besedah dublinskega nadškofa Diarmuida Martina ni temeljna verska resnica in je zato lahko tudi predmet razprave. Kljub temu pa ne meni, da bi bilo celibat potrebno odpraviti, zgolj zato, ker imajo nekateri duhovniki težave z vzdržnostjo, je irski primas pojasnil v pogovoru za tamkajšnji časnik Irish Independent. »Poznam odlične duhovnike, poznam pa tudi duhovnike, ki imajo ogromno težav, vendar podpiram prav vse«, je dejal nadškof Martin.



Kot je v svoji novi knjigi z naslovom »33 dobrih mož: celibat, pokorščina in istovetnost« zapisal irski sociolog John Weafer, obvezni celibat večina irskih duhovnikov zavrača. Starejši na neporočenost gledajo bolj ali manj negativno, predstavnikom mlajše generacije duhovnikov pa se to zdi zelo pomembno vprašanje.

V knjigi, ki temelji na pogovorih z duhovniki, je še zapisano, da so duhovniki, posvečeni v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kršitev celibata kot problem ocenili le v primerih, če je ta izbruhnila v škandal ali pa če se je iz odnosa rodil otrok. Sicer pa so tovrstne grehe »jemali manj resno kot kršitve drugih zapovedi«, pri časniku navajajo besede iz omenjene knjige.

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh