Zapri
Iskanje

Irski škofje nasprotujejo zakonodaji o splavu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 06. 2013 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Irski škofje nasprotujejo zakonodaji o splavu

Irski škofje nasprotujejo zakonodaji o splavu
Umetna prekinitev nosečnosti naj bi bila po novem zakonu dopustna v primeru, ko je ogroženo življenje matere, kamor sodi tudi nevarnost samomora.

Umetna prekinitev nosečnosti naj bi bila po novem zakonu dopustna v primeru, ko je ogroženo življenje matere, kamor sodi tudi nevarnost samomora.

Irska škofovska konferenca je izrazila ostro kritiko do načrtovane spremembe državne zakonodaje o splavu. Vladni načrti pomenijo 'korenit poseg v zdravniško prakso na Irskem' in 'preobrat v naši deželi', kot so škofje zapisali v svoji izjavi za javnost po zasedanju v Maynoothu. Zakonodajna sprememba je lahko vzrok za zaskrbljenost slehernega državljana, ne le katoličanov, so prepričani škofje.

Javnost bo glede domnevne nujnosti zakonske spremembe razočarana, je še zapisano v izjavi. Uvedba medicinskih smernic bi lahko po mnenju škofov privedla do razjasnitve pravnega položaja, ne da bi bilo potrebno spreminjati doslej razmeroma strogo zakonodajo na Irskem.

Irski škofje so se z omenjeno izjavo odzvali na dokončni zakonski osnutek, ki ga je zdravstveni odbor minuli teden predstavil predsedniku irske vlade Endi Kennyju. Po njegovi oceni bo osnutek predstavljen tudi celotni irski vladi.

Po navedbah nemške katoliške agencije KNA osnutek predvideva dopustnost umetne prekinitve nosečnosti, če je ogroženo življenje bodoče matere. V to kategorijo naj bi sodila tudi nevarnost opravljanja samomora. Za razliko od dosedanjih različic naj bi pravni položaj novega zakona po določenem testnem obdobju ponovno preverili. Z reformo želi irska vlada uveljaviti razsodbo irskega vrhovnega sodišča, ki je že leta 1992 odločilo, da je opravljanje splava upravičeno, če je s tem mogoče rešiti življenje matere. Ta predpis je veljal za spornega in doslej ni bil sprejet v zakonodajo. Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je leta 2010 od Irske zahtevalo razjasnitev zakonodaje o splavu, saj po njihovem mnenju pravna negotovost predstavlja kršenje človekovih pravic irskih žensk.


M. M. Š. / Kathpress

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
7,00€ Poglej izdelek: Beseda za na pot
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close