Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Italijanski škofje načrtujejo obsežno preiskavo o zlorabah

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 05. 2022 / 19:43
Oznake: Cerkev, Svet, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2022 / 19:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Italijanski škofje načrtujejo obsežno preiskavo o zlorabah
Novi predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Matteo Zuppi. FOTO: Vatican Media

Italijanski škofje načrtujejo obsežno preiskavo o zlorabah

Italijanski škofje so se odločili za prvo temeljito preiskavo spolnih zlorab v Cerkvi na nacionalni ravni.

Kot so danes sporočili ob zaključku plenarnega zasedanja škofovske konference v Rimu, se bo preiskava sprva osredinila le na zadnji dve leti. Po eni strani je namen preiskave ugotoviti stanje prejšnjih preventivnih ukrepov, po drugi strani pa zbrati primere, ki so bili v zadnjih dveh letih prijavljeni ustreznim cerkvenim uradom.

Škofje bodo sprejeli udarce, ki jih morajo sprejeti, in prevzeli svojo odgovornost.

Poročilo naj bi bilo na voljo do 18. novembra, je napovedal novi predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Matteo Zuppi. Druga preiskava, v sodelovanju z vatikansko Kongregacijo za nauk vere, naj bi zbrala in analizirala domnevne in dokazane primere spolnih zlorab s strani duhovnikov. Ta primerjava bo zajemala obdobje od leta 2000 do 2021, je pojasnil kardinal Zuppi.

Novi predsednik italijanskih škofov zagovarja časovno omejitev na nekaj več kot 20 let: »To se nam zdi veliko bolj resno; na nek način nas bolj boli, ker to obdobje neposredno vpliva na nas.« Kot je dejal, bodo »sprejeli udarce, ki jih moramo sprejeti, in prevzeli svojo odgovornost«. Katera ustanova bo opravila napovedane preiskave, zaenkrat še ni znano.

Spremljanje ali nadzorovanje obsojenih storilcev zlorab, predvsem potem, ko ne smejo več opravljati duhovniškega poklica, je marsikje precejšen problem.

Poleg tega bo Cerkev še naprej širila svoje preventivne ukrepe in cerkvene kontaktne točke za sume zlorab. Te so bile doslej vzpostavljene za okoli 70 odstotkov škofij v Italiji. Vendar pa morajo škofje poskrbeti tudi za storilce; »Mati Cerkev« to dolguje svojim »sinovom«, tako kardinal Zuppi. Spremljanje ali nadzorovanje obsojenih storilcev zlorab, predvsem potem, ko ne smejo več opravljati duhovniškega poklica, je marsikje precejšen problem.

Predsednik Papeške komisije za zaščito otrok in mladoletnih, ameriški kardinal Sean O'Malley, je minulo sredo v video nagovoru pozval italijanske škofe, naj se pogumneje spopadejo z zlorabami. Opozoril je, da bo zgodovina zlorab cerkvenih uslužbencev vedno bolj prihajala v javnost: »To se je zgodilo v vseh državah, kjer se je proces začel.« Dejal je še, da so potrebni »odločni ukrepi«, da bodo odgovornost prevzele »osebe, ki niso opravile svojih dolžnosti«.

Na začetku letne skupščine so predstavniki žrtev znova pozvali k neodvisni preiskavi zlorab v Cerkvi. To v nobenem primeru ne sme biti prepuščeno samo Cerkvi. Nemški izvedenec za zaščito otrok p. Hans Zollner meni, da je italijanska odločitev »najprevidnejši prvi korak«, treba pa je storiti še veliko več. Kot pozitivno se lahko izkaže, da škofije želijo nadaljevati skupaj in tako ne bi nastal nekakšen mozaik strokovnih mnenj.

Škofje tudi o sinodalnem procesu in izobraževanju mladih

Na plenarnem zasedanju škofov, ki se je začelo v ponedeljek, je papež Frančišek za novega predsednika konference izbral bolonjskega nadškofa, 66-letnega kardinala Zuppija, ki bo na položaju nasledil 80-letnega kardinala Gualtiera Bassettija. Škofje so papežu pred tem predložili seznam treh imen, med katerimi naj bi papež izbral novega predsednika konference. Papež je v teh dneh sprejel tudi starostno pogojen Bassettijev odstop z vodilnega položaja nadškofije Perugia-Citta della Pieve.

Druge teme 76. plenarne skupščine CEI so bile sinodalni proces, izobraževanje mladih, strukturno šibka območja, pomoč družinam in malim podjetjem, ki jih je prizadela velika rast cen, ter združevanje 227 škofij v državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh