Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz prve roke: Življenje je zakon!

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 15. 05. 2022 / 11:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.05.2022 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz prve roke: Življenje je zakon!
Mladi slovenski zagovorniki življenja v družbi hrvaških vrstnikov. FOTO: Jakob Praznik

Iz prve roke: Življenje je zakon!

Včeraj (v soboto, 14. maja) se je dvajset slovenskih zagovornikov življenja in pravic nerojenih otrok udeležilo pohoda za življenje v Zagrebu, ki je letos potekal pod geslom: »Življenje je zakon«.

Avtor prispevka je Andrej Praznik, urednik Razvedrila v tedniku Družina in Radovedneža.

Doživeli smo prisrčen sprejem ter bili deležni velike pozornosti medijev in drugih udeležencev pohoda. Že takoj po izstopu iz avtobusa nas je navdušeno pozdravila skupina mimoidočih, pozneje pa se je na zbirnem mestu pred stavbo Hrvaškega narodnega gledališča z nami in slovenskimi zastavami slikalo na desetine ljudi.

Zbiranje udeležencev pohoda pred stavbo Hrvaškega narodnega gledališča. FOTO: Jakob Praznik

Ob pol dvanajstih je več tisoč udeležencev pohoda krenilo na pot od Trga Republike Hrvatske prek Trga bana Jelačića do parka Zrinjevac. Ker so zagrizeni podporniki splava, ki nasprotujejo z ustavo zagotovljeni nedotakljivosti človekovega življenja, povsod po svetu nestrpni in nasilni in ovirajo pohode za življenje, so kolono spremljale močne policijske sile. Incidentov ni bilo. Postavni hrvaški policisti in redarji so odlično opravili nalogo.

V nepregledni množici, ki je sledila transparentu z geslom pohoda, zastavam in avtobusu z zvočniki, je bilo ogromno mladih in družin. Vsi so izžarevali veselje in mir, ki ga daje zavzemanje za pravo stvar. Otroci so mahali z baloni, odrasli so spontano prepevali popevke in uživali v lepoti trenutka.

Doživeli smo prisrčen sprejem ter bili deležni velike pozornosti medijev in drugih udeležencev pohoda. FOTO: Jakob Praznik

Pohod za življenje v Zagrebu se je končal pri paviljonu v parku Zrinjevac. Tam sta nas med drugimi nagovorila porodničar, ki že četrt stoletja uveljavlja ugovor vesti in ne opravlja splavov, ter mama, ki je sprejela neozdravljivo bolnega otroka, zato danes živi v miru, saj je zanj naredila vse, kar je lahko. Spregovorila je tudi voditeljica slovenskega Pohoda za življenje Urša Cankar Soares, ki so jo navzoči večkrat prekinili z bučnim aplavzom. Hrvaške zagovornike življenja je med drugim povabila, naj se nam oktobra pridružijo na Pohodu za življenje v Ljubljani.

Nalaganje
Nazaj na vrh