Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Iz Ukrajine: Tarča obstreljevanja Lvov, mesto Mariupol izginja

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 18. 04. 2022 / 10:13
Oznake: Nemiri, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 07:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Iz Ukrajine: Tarča obstreljevanja Lvov, mesto Mariupol izginja
54. dan vojne v Ukrajini. FOTO: Twitter

Iz Ukrajine: Tarča obstreljevanja Lvov, mesto Mariupol izginja

Pozivi papeža Frančiška in predstavnikov evropskih škofov po prazničnem premirju niso bili uslišani. Spopadi v Ukrajini se kljub velikonočnim praznikom nadaljujejo. Davi so sirene naznanile zračne napade v Lvovu, mestu blizu poljske meje. Nadaljuje se tudi bitka za Mariupol. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je odlikoval brigado, ki naj bi sodelovala v pobojih v Buči.

Po opozorilu siren je na Lvov zjutraj padlo vsaj pet raket, z območij se vije dim, prebivalcem pa svetujejo, naj ostanejo v zakloniščih. Po prvih poročilih, ki jih navaja BBC, je bilo ubitih šest ljudi, med njimi otrok. Osem je bilo ranjenih.

»Kar se je zgodilo danes, je zelo zaskrbljujoče, ker gre za močan raketni napad na civilno prebivalstvo,« je za britanski medij BBC dejal  Yuri Sak svetovalec ukrajinskega obrambnega ministra, ki pokriva zahod države. Po njegovih navedbah ta napad potrjuje, da je kljub kopičenju ruskih sil na vzhodu države vsa Ukrajina ogrožena.

O eksplozijah so po navedbah STA danes poročali še iz Dnipra, kjer naj bi po navedbah ukrajinskih oblasti nekatere rakete zadela območja v bližini železniške postaje.

V 54 dneh vojne je Ukrajino zapustilo več kot 4,9 milijona Ukrajincev, med njimi je 90 odstotkov žensk in otrok. Združeni narodi opozarjajo na izkoriščanje žensk in otrok beguncev. Notranje razseljenih je 7,1 milijona ljudi. Poljski obmejni organi so sicer včeraj zabeležili več tistih ljudi, ki so vstopili v Ukrajino, kot teh, ki so jo zapustili.

Zelenski: Ne bomo se predali

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v pogovoru za CNN na veliko noč zagotovil, da Ukrajinci niso pripravljeni izgubiti ozemlja. Boj za območje Donbasa pa bi lahko pomembno vplival na rezultat vojne, je dejal.

Hkrati je ponovil poziv zahodnim državam, naj jim čim prej pošljejo dodatno orožje in vojaško opremo. »Tako kot ruske sile uničujejo Mariupol, želijo z obličja zbrisati druga mesta in skupnosti na območju Donecka in Luganska.«

Nadaljuje se tudi bitka za Mariupol. Ultimat ruske strani, naj ukrajinske obrambne sile v tem pristaniškem mestu položijo orožje in se iz mesta umaknejo, se je iztekel. Ukrajinske sile se niso pripravljene predati.

Mariupol ne obstaja več

Razmere v tem pristaniškem mestu so zelo težke, vojaki so povsem obkoljeni, a jih to ne ustavi, je dejal Zelenski. »Mesto ne obstaja več. Ruske sile so odločene zravnati Mariupol,« pa je v pogovoru za ameriški medij CBS dejal ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba.

Vodja tamkajšnje policije Mihajlo Veršinin je v nedeljo za lokalno televizijo povedal, da v jeklarni Azovstal niso le ukrajinski borci, ampak se tam skrivajo tudi številni civilisti, ki so želeli ubežati obstreljevanju. "Ne zaupajo Rusom. Vidijo, kaj se dogaja v mestu in zato ostajajo na območju tovarne," je povedal.

Nemška tiskovna agencija dpa opozarja, da navedb ni bilo možno neodvisno potrditi. Več tisoč ukrajinskih braniteljev naj bi se sicer zabarikadiralo na območju tovarne, večji deli mesta pa naj bi bili že pod nadzorom ruskih sil. V mestu ostaja še okoli sto tisoč ljudi.

Napeto na vzhodu države

Spopadi se medtem vrstijo na vzhodu države. Na območju Luganska so se ruske sile po navedbah ukrajinskih oblasti prebile do manjšega mesta Kremina, kjer so se pred tem vrstili spopadi. V obstreljevanju je bilo uničenih več stanovanjskih stavb in športni kompleks. Najmanj štiri civiliste so ubili, ko so skušali zbežati iz mesta, so sporočile regionalne oblasti.

Putin odlikoval brigado, ki naj bi sodelovala v pobojih v Buči

Iz Moskve medtem prihaja vest, da je ruski predsednik Vladimir Putin je danes odlikoval brigado, ki ji Ukrajina očita vojne zločine in množične poboje v Buči. Ruski predsednik jih je odlikoval zaradi junaštva, hrabrosti in poguma, poročanje AFP povzema STA

Večina pobitih ljudi v Buči je umrla zaradi strelnih ran. Po odhodu ruskih sil so na ulicah mesta našli številna trupla civilistov, nekateri so imeli zvezane roke. Kremelj očitke zavrača.

Nalaganje
Nazaj na vrh