Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Vojna v Ukrajini poteka že več kot 50 dni

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 17. 04. 2022 / 08:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.04.2022 / 19:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Vojna v Ukrajini poteka že več kot 50 dni
Molimo za mir na svetu. FOTO: Tatjana Splichal

Vojna v Ukrajini poteka že več kot 50 dni

Vojna v Ukrajini tudi med prazničnimi dnevi ne pojenja.

Rusija branilcem Mariupolja postavila ultimat

Rusija je ukrajinski vojski postavila ultimat, naj se branilci Mariupolja v naslednjih urah predajo. Tistim, ki se bodo predali, bodo pustili živeti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je opozoril, da so razmere v Mariupolju nečloveške in Zahod pozval, naj Ukrajini takoj zagotovi težko orožje.

Tistim vojakom v Mariupolju, ki se bodo predali in se do 6. ure po moskovskem času umaknili iz obleganega mesta, bodo pustili živeti, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Rusija trdi, da je prevzela nadzor nad skoraj celotnim mestom, vsi preostali ukrajinski borci v mestu pa se zdaj skrivajo v jeklarni Azovstal. Ruska vojska bo tiste, ki se bodo predali, obravnavala skladno z ženevsko konvencijo o vojnih ujetnikih.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj zvečer sicer dejal, da bi »odstranitev« ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupol, pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo. 

K miru poziva tudi papež Frančišek 

Papež Frančišek je v obsežnem pogovoru z italijansko časnikarko Loreno Bianchetti z državne televizije RAI1 dejal, da moramo kljub grozljivi vojni v Ukrajini in drugim tragedijam po vsem svetu to veliko noč ohraniti upanje, čeprav se to kratkoročno ne zdi mogoče.

Prav tako sta k velikonočnemu premirju pozvala predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije kardinal Jean-Claude Hollerich in predsednik Konference evropskih Cerkva Christian Krieger, ki sta pred dnevi zapisala skupno pismo, naslovljeno na predsednika Rusije in Ukrajine. 

V Mariupolju še vedno spopadi, evakuacije prekinjene

Ruske sile po današnjem ultimatu ukrajinskim branilcem Mariupolja nadaljujejo z napadi na to pristaniško mesto na jugu Ukrajine, zračni napadi ruske vojske se vrstijo tudi drugod po državi. Medtem so v Kijevu sporočili, da danes prekinjajo evakuacije civilistov z vzhoda države.

Ukrajinski borci v Mariupolju se ne nameravajo predati

Kljub današnjemu pozivu Moskve, naj ukrajinske obrambne sile v Mariupolju položijo orožje in se umaknejo iz mesta, se ukrajinski borci ne nameravajo predati, je po navedbah tujih medijev sporočil svetovalec župana Mariupolja Petro Andrijuščenko. Ruski napadi v Ukrajini se medtem nadaljujejo.

EU za pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini dodatnih 50 milijonov evrov

Evropska unija namenja dodatnih 50 milijonov evrov za humanitarno pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini, so danes sporočili iz Bruslja. Od tega bo 45 milijonov namenjenih za humanitarno pomoč v Ukrajini, 5 milijonov pa za pomoč v sosednji Moldaviji. Z dodatnim vložkom v višini 50 milijonov evrov se sredstva, ki jih je EU doslej namenila za humanitarno pomoč prizadetim v vojni v Ukrajini, skupno povečujejo na 143 milijonov evrov.

Zelenski želi, da bi Ukrajino obiskala Macron in Biden 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v pogovoru za ameriško televizijo CNN dejal, da bi moral ameriški predsednik Joe Biden obiskati Ukrajino. »To je seveda njegova odločitev,« je glede obiska Bidna v Ukrajini dejal Zelenski in dodal, da bodo kakršni koli načrti odvisni od varnostnih razmer. Kljub temu ocenjuje, da je verjetno, da bo Biden »v nekem trenutku« prišel v Ukrajino. Washington naj bi razmišljal o tem, da bi v Ukrajino poslal obrambnega ministra Lloyda Austina ali državnega sekretarja Antonyja Blinkna, vendar pa je Bela hiša za zdaj izključila možnost tveganega potovanja predsednika v Kijev. 

Zelenski je v Ukrajino povabil tudi francoskega kolega Emmanuela Macrona. Kot je dejal Zelenski v petkovem pogovoru za CNN, ki je bil objavljen danes, je Macrona povabil, da obišče Ukrajino in se sam prepriča, da ruske sile v Ukrajini izvajajo genocid. »Mislim, da želi zagotoviti, da bi Rusija sodelovala v dialogu,« je glede potez Macrona dejal Zelenski. »Rekel sem mu, da želim, da razume, da to ni vojna, ampak nič drugega kot genocid,« je za CNN povedal Zelenski. »Povabil sem ga, naj pride, ko bo imel priložnost.«



Nalaganje
Nazaj na vrh