Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izbor TV in radijskih vsebin (20.–26. april)

Za vas piše:
Lucija Čakš
Objava: 20. 04. 2024 / 00:28
Čas branja: 11 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2024 / 13:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izbor TV in radijskih vsebin (20.–26. april)
FOTO: Pexels

Izbor TV in radijskih vsebin (20.–26. april)

Izbor TV in radijskih oddaj ter filmov, ki bodo v prihodnjem tednu (20.–26. april) na sporedu slovenskih televizijskih in radijskih programov in jih ne gre zamuditi. Celoten spored prelistajte v prilogi Naša družina.

Sakralna motivika Lojzeta Čemažarja

Naš gost

Radio Ognjišče v soboto, 20. 4., ob 17.00

V začetku februarja so slovenski škofje podelili odličje sv. Cirila in Metoda akademskemu slikarju Lojzetu Čemažarju. V svoji skromnosti dobitnik odličja pravi, da priznanje »mogoče kaže na odmev prizadevanj, ki so skozi čas postopoma puščala sledi v siceršnjem življenju, kakor tudi na papirju, platnu, zidovih in vitrajih,« ki jih je izdelal na svoji plodoviti življenjski poti. Tudi zato smo se določili da umetnika povabimo k sodelovanju. Ker bo oddaja na sporedu pred nedeljo Jezusa dobrega pastirja, bo Jože Bartolj pripravil tudi vprašanja, povezana z duhovnimi temami, nenazadnje je njegov najmlajši sin duhovnik. Sicer pa je Lojze Čemažar študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral 1976 pri profesorjih Milanu Butini in Andreju Jemcu ter pri slednjem končal še podiplomski študij na specialki za slikarstvo. Najprej je nekaj let deloval kot profesor likovne vzgoje, zatem pa je bil vse do upokojitve 2012 samostojni kulturni delavec. Velik del njegovega slikarskega opusa zavzema sakralna motivika, pri čemer je osrednji poudarek na figuraliki in tradicionalni krščanski ikonografiji, posebno mesto zavzemata svetloba in z njo povezana simbolika. Deluje tudi v društvu Gibanje za življenje, od 2002 je njegov podpredsednik.

Priprava na zakrament svetega zakona

Sledi večnosti

Radio Slovenija Prvi v soboto, 20. 4., ob 19.00

Pomlad je tudi obdobje, ko se številni pari odločijo za sklenitev zakonske zveze. V Katoliški cerkvi na Slovenskem ugotavljajo, da se je v dvajsetih letih število cerkvenih porok prepolovilo. Kljub temu imajo pari, ki se odločijo za cerkveno poroko, možnost priprave na zakrament svetega zakona. Gostili bomo Mihaelo Kastelec iz skupnosti Emanuel, ki vodi pripravo na zakon. O čem se pogovarjajo na pripravah in kaj pomeni dobra priprava na zakonsko zvezo, zakaj jo param priporoča. O teh in še drugih izzivih zakonske zveze z našo gostjo v oddaji Sledi večnosti. Pripravlja jo Nataša Lang.

Preberite tudi: Katera priprava na zakon je za naju?

Na nedeljo dobrega pastirja – z glasbo J. S. Bacha

Musica sacra

Radio Ars v nedeljo, 21. 4., ob 9.25

Skladatelj se je s svojo glasbo vse svoje življenje zahvaljeval Bogu, kljub težavam, ki so ga vseskozi pestile. Kantato Jaz sem dobri pastir je ustvaril leta 1725, v Leipzigu; letos torej mineva okroglih 300 let od njenega nastanka, kantato Hvalite Boga v njegovih kraljestvih pa leta 1730, prav tako v Leipzigu. Obe slavita božjo dobroto in usmiljenje ter globoko predanost Bogu, sklepni koral druge pa vodi do fugirane aleluje, ki je vedno izraz velikonočnega veselja.

Dobrobit gozdne terapije

Modrost v očeh

Radio Ognjišče, v torek, 23. 4., ob 20.00

Gozdna terapija skozi vodeno izkušnjo v gozdu spodbuja zdravje, predvsem za kardiovaskularni in imunski sistem, izboljšanje razpoloženja, dobro počutje in globljo povezanost s samim seboj in naravo. Kaj ta še posebej prinaša starejšim, nam bo predstavila certificirana izvajalka gozdne terapije Ana Hribar Podkrajšek.

Protestantski pogled na zgodovino krščanstva

TV serija, 3. del

Exodus TV v torek, 23. 4., ob 21.00

Nadaljujemo z serijo Zgodovina krščanstva Timothya Georga. Šest delna serija je zasnovana tako, da spodbudi vašo radovednost. Tretji del nas povede v srednji vek, ki je zaznamovan z iskanjem reda v srednjeveškem krščanstvu. V tem obdobju zgodovine so bile ustanovljene univerze, samostani in muzeji. Cerkev se je s svojimi veličastnimi katedralami pridružila tem institucijam pri vplivu na družbo. Toda ta čas interakcije s kulturo ni bil brez težav: barbarska invazija, križarske vojne, muslimanski izziv. Tudi v tem obdobju je bilo krščanstvo razdeljeno na vzhodno in zahodno cerkev. Resnično dobra serija.

Po mestnih gozdovih Slovenije

Doživetja narave

Radio Ognjišče v petek, 26. 4., ob 17.00

V prvi oddaji boste izvedli, kaj sploh so mestni gozdovi, koliko jih imamo pri nas in v čem se razlikujejo od ostalih gozdov. Ali ste vedeli, da je zračna razdalja od vsakega slovenskega mesta do gozda največ 1en kilometer? Z nami bosta dr. Mojca Nastran in dr. Janez Pirnat z oddelka za gozdarstvo na Biotehniški fakulteti.


Filmi in druge oddaje

Srce prvakov

ameriški film, 2021

Kanal A v soboto, 20. 4., ob 11.00

Režija: Michael Mailer Igrajo: Michael Shannon, Alexander Ludwig, Charles Melton, David James Elliott, Ash Santos

Zadnje mesto na državnem prvenstvu vnese razdor v univerzitetno veslaško ekipo in vodi do nenehnih konfliktov. V novi sezoni ekipa dobi novega trenerja, vojaškega veterana Murphyja, ki želi odkriti njihov potencial in jim pomagati, da se končno premaknejo z mrtve točke. S pomočjo svojih izkušenj in nekonvencionalnih metod jim pomaga pri premagovanju rivalstev in osebnih težav ter pri mladih skuša okrepiti timski duh, če želijo nekoč postati prvaki ...

Etruščanski nasmeh

Ameriški film, 2018

TV SLO 1 v nedeljo, 21. 4., ob 15.10

Režija: Oded Binnun  Igrajo: Brian Cox, JJ Feild, Thora Birch, Rosanna Arquette

Komična drama o odtujeni družini z izjemnim škotskim igralcem Brianom Coxom. Prileten Rory MacNeil, najbolj trmast človek na Škotskem, zaradi slabega zdravstvenega stanja nima druge izbire, kot da zapusti dom in se začasno preseli v stanovanje svojega odtujenega sina v San Franciscu. Tam ima možnost boljše zdravstvene oskrbe. Sin kot zagnan karierist že tako komajda izpolnjuje obveznosti, ki jih ima v družini z dojenčkom, v zakonu in karieri. Po vselitvi se med sinom in očetom razvnamejo stari prepiri zaradi različnih vrednot in načina vzgajanja otroka. Rory se v novem okolju počuti tuje in utesnjeno, a se naveže na vnuka in si tako zagotovi nekaj svobode pri uveljavljanju svojega načina vzgoje. S tem stopi na živce novopečenim staršem.

Vesolje med nami

Slovenski mladinski film

TV SLO 2 v nedeljo, 21. 4., ob 13.40

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”. Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

Kiti, varuhi planeta

Francoski dokumentarni film, 2022

TV SLO 1 v nedeljo, 21. 4., ob 22.30

Režija: Jean-Albert Lièvre

V filmu, ki je bil posnet po navdihu pesmi Heathcotea Williamsa Whale Nation, spremljamo prvoosebno pripoved kita grbavca, ki nam razkriva, kako pomembno vlogo imajo ti orjaški sesalci na modrem planetu. Že več kot 50 milijonov let ohranjajo ekosistem v ravnovesju. Skrbijo, da na Zemlji lahko dihamo. V morju se med seboj sporazumevajo, pojejo, radi pa prisluhnejo tudi novim melodijam, ki si jih nato zapišejo v spomin in predajajo novim rodovom. Dokler se ni pojavil človek, niso imeli sovražnika. S človekovim napredkom in razvojem industrije so ti morski velikani začeli izginjati. Film, ki ga bogatijo izjemni posnetki podvodnega življenja, gledalce poziva k ukrepom za zaščito morij in bitij, ki v njih živijo.

Očetova skrb

ameriški film, 2021

Kanal A v ponedeljek, 22. 4., ob 20.00

Režija: Tom McCarthy Igrajo: Matt Damon, Abigail Breslin, Camille Cottin, Lilou Siauvaud

Kriminalna drama, v kateri v glavni vlogi igra Matt Damon kot oče, ki skuša hčerki pomagati iz zapora, potem ko so jo obtožili umora. Film je navdahnil razvpiti primer Amande Knox. Brezposelni naftni delavec Bill Baker odpotuje v Francijo, da bi v zaporu obiskal svojo odtujeno hčerko Allison. Ta je zaprta zaradi umora, a zatrjuje, da je nedolžna. Allison poskuša izkoristiti nov namig, ki bi jo lahko oprostil, in pritisne na očeta, da angažira pravno ekipo. V želji, da bi si povrnil zaupanje hčerke in odkril resnico, Bill vzame stvari v svoje roke …

Naj se ples začne

Argentinski film, 2023

TV SLO 2 v sredo, 24. 4., ob 20.05

Režija: Marina Seresesky Igrajo: Darío Grandinetti, Jorge Marrale, Mercedes Morán, Pastora Vega …

Komična drama. Carlos je Argentinec, ki živi v Španiji, in nekdanji plesalec tanga. Nekega dne prejme klic svojega mladostnega prijatelja Pichuquita, s katerim se poznata še iz časov, ko je Carlos živel v Argentini v Južni Ameriki. Tam sta bila Carlos in Margarita eden od bolj znanih plesnih parov. Pichuquito v telefonskem pogovoru razkrije Margaritino smrt in vabilo na pogreb. Carlos, mrk in predan spominom, odleti v Buenos Aires, se udeleži pogrebnih slovesnosti, a tam ga čaka veliko presenečenje: Margarita ni mrtva, to je bila samo Pichuquitova ukana, s katero je zvabil Carlosa v Argentino. Margarita je v resnici še kako živa in ima poseben načrt. Hoče, da se s Carlosom odpravita na podeželje, kjer živi njun sin, ki pa ne pozna svojih bioloških staršev …

Deček v črtasti pižami

Ameriški film, 2008

POP TV v petek, 26. 4., ob 21.15

Režija: Mark Herman Igrajo: David Thewlis, Vera Farmiga, Asa Butterfield, Rupert Friend

8-letni Bruno je nesrečen, ko se mora iz Berlina preseliti na odročno lokacijo, kamor so premestili njegovega očeta, oficirja v Hitlerjevi nacistični Nemčiji. Zdolgočaseni deček nekega dne odkrije nenavadno taborišče, kjer se prebivalci naokoli sprehajajo v črtastih pižamah. Ob ograji spozna fanta istih let, s katerim se hitro spoprijatelji. Toda sčasoma je Bruno priča vedno bolj zaskrbljujočim prizorom, ki se ne skladajo s tem, kar so mu o judih in taborišču povedali starši. Tako začne sumiti, da se na drugi strani ograje dogaja nekaj zloveščega, hkrati pa tudi prvič podvomi v dobroto lastnega očeta.

Sonca se ne da prijeti

Dokumentarni film

TV SLO 1 v četrtek, 25. 4., ob 21.10

Portret slovenskega komediografa, pisatelja, dramatika in politika Toneta Partljiča je zgodba o dolgem, zanimivem in razgibanem življenju znanega Mariborčana. Portret največjega slovenskega komediografa in pisatelja Toneta Partljiča je zgodba o dolgem, zanimivem in razgibanem življenju znanega Mariborčana, ki ga javnost pozna predvsem kot pisatelja, dramatika, humorista, gledališčnika in politika. Je pa tudi ljubiteljski ribič. Toneta Partljiča v dokumentarnem filmu spoznavamo ob spominih in anekdotah njegovih sorodnikov, prijateljev, znancev in nekdanjih sodelavcev, med katerimi so popolnoma običajni ljudje, pa tudi znani slovenski kulturniki in politiki. Tone Partljič je namreč človek številnih talentov, znanj in poklicev: bil je učitelj, novinar, pisatelj, gledališki dramaturg, umetniški vodja gledališča, gledališki režiser, predsednik Bralne značke in Društva slovenskih pisateljev ter tudi dolgoletni poslanec v državnem zboru. Od začetka pa vse do danes je tudi član organizacijskega odbora Borštnikovega srečanja. Ob vsem tem mu je uspelo napisati okoli petdeset gledaliških iger, romanov, zgodb, mladinskih knjig in scenarijev za televizijo in film. Za svoja literarna dela je dobil vrsto nagrad: od Levstikove, Grumove, Glazerjeve do Prešernove nagrade. Kljub častitljivi starosti še vedno piše knjige, režira v amaterskem gledališču, javno nastopa ter na morju lovi ribe. Ribolov je zanj odmik od resničnosti, meditacija in inspiracija. Zato nekajkrat na leto obišče otok Ilovik na Hrvaškem.

Petletna zaroka

ameriški film, 2012

POP TV v petek, 26. 4., ob 23.40

Režija: Nicholas Stoller Igrajo: Jason Segel, Emily Blunt, Chris Pratt, Alison Brie, Mimi Kennedy

Tom in Violet sta srečno zaljubljeni par in po letu dni zmenkov se odločita za poroko. Toda Violet se nepričakovano ponudi napredovanje v službi, zato Tom privoli v selitev in preložitev poroke. Kljub težavnemu prilagajanju na novo okolico, ljubezen mladega para ostaja neomajna, vendar zaradi vedno novih življenjskih okoliščin znova in znova prelagata dokončno sklenitev njune zveze. Ko nanju pričnejo pritiskati neučakani starši, se pod pritiskom zlomita in zdi se, da utegne predolga zaroka uničiti njuno ljubezen, toda usoda znova poskrbi za zabaven preobrat.

Nalaganje
Nazaj na vrh