Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izognimo se slabosti med vožnjo

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 27. 07. 2021 / 06:00
Oznake: Prosti čas, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2021 / 17:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izognimo se slabosti med vožnjo
V avtomobilu se usedemo na prve sedeže, na vlaku v smer vožnje ob okno, na letalu v srednji del. FOTO: Pexels

Izognimo se slabosti med vožnjo

S poletjem prihaja čas potovanj in počitnic, ki jih z navdušenjem pričakujemo. A dolge vožnje ne prijajo vsakomur in kaj hitro se lahko vožnja sprevrže v pogoste postanke z mučnimi slabostmi.

Bralka Kaja iz Bovca sprašuje, kako se jim izogniti na najbolj varen in (po možnosti) čim bolj naraven način. Mi pa smo za strokovni nasvet povprašali mag. Venceslavo Bavčar, mag. farm. iz Strokovne službe Lekarne Ljubljana.

Znaki slabosti

Potovalna slabost je pogosta pri majhnih otrocih in običajno izzveni v odrasli dobi. Verjetni vzrok je v neskladju vidnih in ravnotežnih informacij, ki jih dobivajo možgani med vožnjo. Slabemu počutju se lahko pridruži bledica s hladno potno kožo, vrtoglavica, glavobol ter slabost, ki preide v bruhanje, če vožnje ne prekinemo. 

Idealni pogoji vožnje

Če nam je med potovanjem pogosto slabo, se v avtobusu usedemo na prve sedeže, na vlaku pa ob okno v smeri vožnje. Na letalu je občutiti najmanj gibanja na sedežih v srednjem delu po letalskih krilih. Včasih pomaga tudi, da se med vožnjo zazremo v oddaljeno točko, stanje pa lahko poslabša branje ali pogled v ekran, na primer ogled filma. Odsvetujemo tudi gledanje v premikajoče se objekte in mimo vozeča vozila.

V avtomobilu naj ne bo pretoplo, saj pretoplo ozračje stanje poslabša, primerna temperatura je 21-230C. Seveda moramo upoštevati pravila za pravilno uporabo klimatske naprave. Na občutek slabosti vplivajo tudi vonjave v avtu, zato tega med postankom dobro prezračimo in se izogibamo kajenju.

Preprečevanje in lajšanje

Slabost lahko omilimo, če pred in med vožnjo ne uživamo sladkih pijač in hrane. Če je potovanje daljše, načrtujemo postanke, poskrbimo za zadostni vnos vode, prigriznemo pa suh prepečenec ali krekerje.

Ingverjevi pripravki in ingverjeva prehranska dopolnila so primerna tudi za mlajše uporabnike. FOTO: Pexels

Tudi ingver se je izkazal kot učinkovito sredstvo za preprečevanje in lajšanje slabosti med vožnjo. Ingverjev pripravek vzamemo 1 uro pred začetkom vožnje. Na voljo so tudi prehranska dopolnila z izvlečkom ingverja, nekatera od njih so primerna za mlajše otroke, za otroke, starejše od treh let, nosečnice in doječe matere.

V lekarnah so na voljo tudi homeopatska zdravila proti slabosti, ki jih individualno na osnovi opazovanja simptomov izbere farmacevt homeopat. Uporabimo lahko tudi akupresurne zapestne trakove, ki se ju ustrezno z navodili proizvajalca namesti na obe zapestji. Pri tem lahko izbirate med zapestnimi trakovi za mlajše ali starejše otroke ali odrasle.

Če je potrebno poseči po močnejših sredstvih, imamo na voljo tudi zdravilo, ki vsebuje učinkovino dimenhidrinat, ki je na voljo brez recepta in preprečuje slabost, bruhanje in vrtoglavico, povezano s potovalno boleznijo. Namenjeno je starejšim od 6 let starosti, vzamemo ga pol ure pred začetkom vožnje, a ker povzroča zaspanost, omotico in zamegljen vid, se njegova uporaba svetuje le osebam, ki med vožnjo lahko spijo.

Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh