Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izrael-Gaza: po nočnem obstreljevanju napetosti naraščajo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 08. 2022 / 08:18
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2022 / 08:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Izrael-Gaza: po nočnem obstreljevanju napetosti naraščajo
Tokratna nočna izmenjava ognja pomeni najhujše stopnjevanje nasilja po enajstdnevni vojni maja 2021. FOTO: Wikipedia

Izrael-Gaza: po nočnem obstreljevanju napetosti naraščajo

Po nočnem obstreljevanju med območjem Gaze in Izraelom so napetosti na sprtem območju še vedno izredno visoke: po najmanj desetih smrtnih žrtvah v izraelskih zračnih napadih je nočno nebo osvetlilo več deset raket, izstreljenih iz Gaze.

Med žrtvami je bil tudi vodja ene izmed vojaških skupin v Gazi, Tayseer Jabari, po navedbah britanskega BBC-ja pa je Izrael sporočil, da so bili napadi odziv na »neposredno grožnjo« njegove skupine Palestinski islamski džihad (PIJ). V Gazi je po navedbah tamkajšnjih zdravstvenih delavcev umrla tudi petletna deklica, več deset ljudi je bilo ranjenih.

Egipt, ki je v preteklosti že posredoval med sprtima stranema, naj bi se ponudil, da bo znova prevzel vlogo posrednika, da bi preprečil nadaljnje zaostrovanje.

Skupina PIJ je ponoči »kot prvi odgovor« na Izrael izstrelila več kot 100 raket. Večino je prestregel izraelski protiraketni ščit Iron Dome, vendar so se v številnih izraelskih mestih ponoči oglasile sirene. Izraelske obrambne sile so do zgodnjih jutranjih ur nadaljevale z raketnimi napadi na številne položaje upornikov v Gazi.

Tokratna nočna izmenjava ognja pomeni najhujše stopnjevanje nasilja po enajstdnevni vojni maja 2021, v kateri je pred dogovorom o prekinitvi ognja umrlo več kot 200 Palestincev in prek deset Izraelcev. Egipt, ki je v preteklosti že posredoval med sprtima stranema, naj bi se ponudil, da bo znova prevzel vlogo posrednika, da bi preprečil nadaljnje zaostrovanje.

Po besedah izraelske notranje ministrice Ayelet Šaked »bi bilo to lahko dolgo in težko obdobje spora«.

Izraelski premier Yair Lapid je glede petkovega prvega napada dejal, da je Izrael z njim »izvedel natančno protiteroristično operacijo proti neposredni grožnji«, po besedah notranje ministrice Ayelet Šaked »pa bi bilo to lahko dolgo in težko obdobje spora«.

Kot so še sporočili iz Izraela, so bili njihovi napadi usmerjeni na objekte, povezane s skupino PIJ, vključno z visokim poslopjem »Palestine Tower« v Gazi, ki ga je včeraj zadela močna eksplozija, po kateri se je iz stavbe še dolgo časa valil dim. Po ocenah izraelske vojske naj bi bilo v operaciji ubitih »okoli 15 borcev« nasprotne strani, krajevni zdravstveni delavci v Gazi pa navajajo, da so bili od začetka napadov ubiti štirje borci PIJ, med njimi so potrdili smrt vodje vojaške skupine Tayseerja Jabarija.

Nalaganje
Nazaj na vrh