Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izraelski minister uvedel prepoved ribolova v Genezareškem jezeru

Objava: 15. 03. 2010 / 18:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izraelski minister uvedel prepoved ribolova v Genezareškem jezeru

Zaloga rib na zaskrbljujoče nizki ravni

Ribiči z Genezareškega jezera bodo od aprila dalje brezposelni. Po podatkih izraelskega ministrstva za kmetijstvo bo v naslednjih dveh tednih v veljavo stopila časovno omejena prepoved ribolova, s čimer naj bi poskusili rešiti ogroženo število rib v svetopisemskem jezeru.

Kot so poročali izraelski mediji, naj bi ribiči presegli dovoljeno količino ulova in so jezero dobesedno oropali, tudi s pomočjo nedovoljenih metod. Niso se držali časovnih omejitev, presegali so dovoljene količine in uporabljali nedovoljena sredstva, kot so denimo mreže z ozkimi zankami in celo strup. Pred dvema letoma predpisan prost dan ribolova v tednu ni prinesel željenih rezultatov.

Zaloga rib naj bi zdrsnila na zaskrbljujočo nizko raven, so mediji navajali podatke ministra za kmetijstvo, Shaloma Simhona. Z dveletno zaporo in z ukrepi za pospeševanje števila rib naj bi jezero dobilo priložnost, da si malce opomore. Prizadete ribiške družine so po objavi zapore od ministrstva v protestih zahtevale plačilo odškodnine.

Genezareško jezero je bilo že v Jezusovem času znano po številnosti rib. V preteklih desetletjih pa je prekomerno ribarjenje in masovno izčrpavanje vode za celotno deželo priklicalo posredovanje naravovarstvenikov. Vodokaz jezera in tudi Mrtvega morja sta že nekaj let pod kritično ravnijo, reka Jordan, ki povezuje obe vodi, pa se je skrčila na droben potoček.

Pri turistih in romarjih priljubljeno ‘Petrovo ribo’ gostinci zadnja leta kupijo v ribogojnicah, zato naj bi se kulinarična ponudba v Izraelu zaradi prepovedi ribolova v Genezareškem jezeru sploh ne spremenila…

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh