Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izvedenci preiskujejo umor trapistov v Alžiriji

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 10. 2014 / 05:54
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izvedenci preiskujejo umor trapistov v Alžiriji

Sedem menihov so leta 1996 med alžirsko državljansko vojno z misijona v Tibehirinu odpeljali islamski skrajneži.

Skupina francoskih izvedencev je minuli konec tedna pripotovala v alžirsko prestolnico Alžir, kjer bodo raziskali smrt sedmih menihov trapistov leta 1996. Med enotedenskim bivanjem v Alžiru bodo izvedenci pod vodstvom francoskega sodnika Marca Trevidica temeljito preučili lobanje umorjenih duhovnikov in poskušali pojasniti, kaj je na koncu dejansko povzročilo njihovo smrt, je poročal francoski časnik Le Monde.



Sedem menihov so med alžirsko državljansko vojno z misijona v Tibehirinu odpeljali islamski skrajneži. Nekaj dni kasneje so našli njihove glave, ostanki teles pa so izginili. Še danes ni pojasnjeno, ali so jih umorili ugrabitelji ali alžirska vojska.

Sodnik Marc Trevidic se je raziskav lotil brez določenih pričakovanj. »Po toliko letih ne vemo, v kakšnem stanju so lobanje pokojnih, zato tudi ne moremo predvideti, ali bomo prišli do kakšnih novih spoznanj.«

Zgodba o nesrečnih trapistih je služila kot osnova za nagrajeni film francoskega režiserja Xavierja Beuavoisja z naslovom »Božji možje« (Des hommes et des dieux). Kritiki in cerkveni poznavalci so si edini, da gre za enega najboljših verskih filmov v zadnjih letih.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Nalaganje
Nazaj na vrh