Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Izvoljen novi grški pravoslavni patriarh za Antiohijo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 12. 2012 / 09:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Izvoljen novi grški pravoslavni patriarh za Antiohijo

Dosedanji metropolit za Zahodno in Srednjo Evropo, Youhanna Yazigi, bo na položaju nasledil umrlega patriarha Ignacija IV.

Metropolita Youhanno Yazigija so minuli ponedeljek v samostanu Balamand na severu Libanona izvolili za novega grškega pravoslavnega patriarha v Antiohiji, kot je poročala ustanova 'Pro Oriente'. Z imenom Youhanna (Janez) X. bo na položaju nasledil 5. decembra letos umrlega patriarha Ignacija IV. Youhanna Yazigi je bil doslej kot metropolit pristojen za antiohijske grške pravoslavne skupnosti v Zahodni in Srednji Evropi, ki so zaradi selitvenih gibanj vse številčnejše.

Novega patriarha so izbirali med zasedanjem svetega sinoda v samostanu Balamand. Volitve so bile presenetljivo hitro izpeljane, očitno zaradi iz dneva v dan ostrejšega položaja v sosednji Siriji. Šele minuli petek so namreč za začasnega vodjo imenovali metropolita iz Haurana in Golana, Sabasa, vodilnim škofom v Antiohiji pa se verjetno ni zdelo najpametneje, da bi v luči dramatičnega položaja v Siriji vodenje Cerkve predolgo zaupali začasnemu upravitelju.

Novi patriarh je bil rojen leta 1955 v sirskem pristaniškem mestu Lattaqia. Študij je končal v Siriji, Libanonu in Grčiji. Duhovniško posvečenje je prejel leta 1983. Med leti 1989 in 1992 ter 2002 in 2005 je bil dekan teološke fakultete v Balamandu, med leti 2001 in 2005 pa tudi opat samostana. Leta 1995 je bil imenovan za škofa in je najprej opravljal naloge pomožnega škofa. Leta 2008 je bil imenovan za metropolita v Zahodni in Srednji Evropi.

Grški pravoslavni patriarhat v Antiohiji je močno navzoč v Siriji, Libanonu, Iraku, Jordaniji, jugovzhodni Turčiji in v zalivskih državah. S teh območij pa je v Severni in Latinski Ameriki, pa tudi v Zahodni Evropi in Avstraliji precejšnje število izseljenskih skupnosti. Youhanna X. bo imel tako kot njegov predhodnik naziv 'patriarh Antiohije in celotnega Vzhoda'. Izraz 'celotnega Vzhoda' se nanaša na 'Romagyris', obširno območje v Osrednji Aziji, na katerem so bili kristjani med 8. in 14. stoletjem pod duhovnim vodstvom antiohijskega metropolita.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh