Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jamnik (831 m)

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 07. 05. 2009 / 09:36
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jamnik (831 m)

V začetku junija godujeta sv. Primož in Felicijan, ki so ju ob koncu tretjega stoletja obglavili v Rimu. Naši predniki so ju zelo častili in jima na Slovenskem posvetili več kot trideset cerkva. Ena med njimi stoji tudi na travnatem pomolu pri vasi Jamnik na vzhodnem pobočju Jelo­vice. Ker slovi kot ena najlepših razglednih točk na Gorenjskem, jo ob sobotah in nedeljah obišče precej ljudi. Večina se do nje pripelje z avtomobili, mi pa vam za vzpon do nje v svetopisemskem duhu predlagamo »še odličnejšo pot«.



Najprimernejše izhodišče za krožen planinski izlet na Jamnik je župnijska cerkev sv. Miklavža na Ovsišah, kamor se lahko povzpnemo – peš ali z avtom – iz bližnjega Podnarta. Od nje krenemo po cesti mimo podružnične osnovne šole do konca vasi, kjer pri kapelici zavijemo navkreber. V jarku ob cesti rastejo rumene kalužnice, poleg vidimo modre cvetove zimzelena. Kmalu prispemo do samotne domačije, ki počiva na zgornjem koncu čistine. Nad njo prestopimo na kolovoz, obidemo travnik, iz katerega štrlijo strehe hiš, in nadaljujemo proti vasi Češnjica. Pred njo se gozd razmakne. Po ravnini se razgrnejo njive in z regratom poraščeni travniki, zgoraj se pokažejo gozd­nata pobočja Jelovice in cerkev na Jamniku.

Na robu vasi prečkamo cesto proti Rovtam in znova zavijemo navkreber. Pot se dotakne jase in žičnate ograje, krene navzdol do razcepa in potem vnovič v breg. Ves čas hodimo pod streho sveže olistanih krošenj. Tu se nam skorajda ne more zgoditi, da zaradi dreves ne bi videli gozda – prej zaradi gozda ne vidimo, kako različna so drevesa. Nekatera stojijo vzravnano, druga so zaradi preizkušenj in let vsa skrivenčena, najbolj slikovito pa je trhlo drevo tik ob poti, ki je spodaj preluknjano in poraščeno z mahom. Na vejah čebljajo ptice, v krošnjah zavija veter, iz goščave kriče zleti prestrašeni kos. Narava nam govori na vsakem koraku, toda njena govorica je – kot pravi pisatelj Julien Green – razumljiva le tistim, ki ljubijo tišino.

V naslednjih minutah se povzpnemo na sleme, krenemo po srednji poti še strmeje navkreber in se pridružimo kolovozu, ki nas pripelje do ceste Kropa–Jamnik. Na njej ne vztrajamo dolgo, saj se že za krajevno tablo spustimo do bližnje kmetije. Označena pot švigne mimo pašnika in poslopij, ki se naslanjajo na strmo pobočje, nato pa se skozi pas drevja povzpne do cerkve sv. Primoža in Felicijana. Ta se prvič omenja leta 1501, njen zvonik pa je iz leta 1759, ko je doživela prvo večjo prezidavo.

Cerkev stoji na travnatem grebenu, na katerem se v teh dneh med regratom že kažejo rumene pogačice. Kraj je zelo razgleden in slikovit, zato se nikar ne čudite, če bodo izletnikom, ki jih boste srečevali, iz grl vreli navdušeni vzkliki. Pred nami so kot na razstavi Karavanke in Kamniško-Savinjske Alpe, na jugovzhodu vidimo Šentjošt nad Kranjem, Mohor nad Selci in Lubnik nad Škofjo Loko, globoko pod nami so raztresene številne vasi in cerkve. Vse, kar vidimo, je podrobno označeno na panoramski tabli za cerkvijo, ob kateri lahko potihem preverimo svoje poznavanje domovine.



Od cerkve se spustimo po široki poti proti vzhodu. Na sedlu zavijemo v desno na stezo, ki preči strmo pobočje in se zavihti čez rob. Med raztresenimi skalami prispemo do široke poti, ki se za ovinkom spremeni v lep kolovoz. Ob njem rastejo na več krajih peterolistne konopnice z vijoličnimi cvetovi. Ves čas hodimo med drevjem, ki se razmakne šele tik nad vasjo Rovte. Med hišami se spustimo na spodnji konec vasi, zavijemo po cesti do bližnje domačije, prečkamo potok ter se povzpnemo na travnato ravnino pri vasi Poljšica pri Podnartu. Pot gre mimo kozolca, ki stoji naravnost pred nami, nato pa zavije na rob gozda. Tam znova odkrijemo markacije, ki nas med skalnatimi kopicami pripeljejo nazaj na Ovsiše.

OSNOVNI PODATKI

Izhodišče: vas Ovsiš

Dostop: Iz Podnarta, ki leži ob železniški progi Ljubljana­–Jesenice, krenemo proti Kropi. Ko se cesta odmakne od proge, zavijemo v levo čez potok Lipnica in nadaljujemo do župnijske cerkve na zgornjem koncu Ovsiš, kjer pustimo avto.

Višinska razlika: 420 metrov

Dolžina vzpona: 1.45 ure

Dolžina krožne poti: 3.30 ure

Kratek opis poti: Pot je krožna in razmeroma dobro označena, vendar tu in tam ne bi bila odveč še kakšna markacija ali kažipot. Z Ovsiš krenemo do vasi Češnjica, prečkamo cesto proti Rovtam in nadaljujemo navkreber do ceste Kropa–Jam­nik. Z nje se spustimo na pot, ki gre do cerkve sv. Primoža in Felicijana. Od cerkve krenemo navzdol na manjše sedlo, se vzpnemo čez rob in pridružimo kolovozu, ki nas pripelje v vas Rovte. Pod njo prečkamo potok, se vzpnemo do travnate planjave pri vasi Poljšica in zavijemo nazaj na Ovsiše.e pri Podnartu.
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, 1 : 50.000 in Gorenjska, 1 : 50.000.
Nedeljska maša

V župnijski cerkvi sv. Miklavža na Ovsišah je maša vsako nedeljo ob 8.30.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh