Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Cigler Kralj: »Iz preizkušnje raste povezanost«

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 07. 04. 2021 / 04:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2021 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Cigler Kralj: »Iz preizkušnje raste povezanost«

Janez Cigler Kralj: »Iz preizkušnje raste povezanost«

»Mislim, da je družba zavrnila omejevalni koncept, ki je tičal v ozadju očitkov iz interpelacije.«

Janez Cigler Kralj: Čutim, da smo ubranili in celo razširili prostor pluralnosti – naj se javna sredstva razporejajo pravično na čim širši krog tistih ljudi, ki jih potrebujejo, in za programe, ki to omogočajo. FOTO: Tatjana Splichal



Nedavno je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj v državnem zboru doživel in preživel interpelacijo, ki pa jo je uporabil za to, da je v javnem prostoru odprl argumentirano razpravo o številnih vprašanjih, s katerimi se srečuje pri vodenju svojega ministrstva, zlasti pa razpravo o do sedaj izrazito podhranjeni skrbi za starejše in o enakopravnosti vseh nevladnih pobud, ki si iskreno in strokovno prizadevajo za skupno dobro.

Interpelacija je vam in vašim sodelavcem, s katerimi ste pripravljali odgovor nanjo, sicer »požrla« precej časa in energije, a če se skušava držati modrosti, da je v vsaki stvari nekaj dobrega: kaj je bilo dobrega v tej epizodi slovenske politične nadaljevanke?

Dve stvari: skozi interpelacijo sem doživel izjemno podporo ljudi. Do zdaj sem jo čutil predvsem iz izkušnje, ki jo živim v družini, v krogu ljudi, s katerimi najtesneje sodelujem. Tokrat pa se je ta podpora izkazala še iz bistveno širšega kroga, iz številnih sporočil, klicev, izrazov podpore tudi na družabnih omrežjih. To mi resnično daje moč in motivacijo za nadaljnje delo. Druga pozitivna stvar pa je bila, da sem lahko odprl nov okvir razprave v Sloveniji, in sicer širši od opozicijskih očitkov, zlasti na dveh področjih: o stanju pri oskrbi starejših ter o stanju svobode govora in veroizpovedi, sobivanja in spoštovanja različno mislečih v slovenski družbi.


Janez Cigler Kralj: Družinam bomo omogočili táko okolje, da bodo lahko čim bolje združevale poklicno in družinsko življenje. FOTO: Tatjana Splichal


To drugo področje je povezano z zgodbo, ki je bila tudi sprožilec interpelacije, namreč zgodbo o Zavodu Iskreni. Ker je zavod, s katerim ste bili povezani predvsem kot prostovoljec, na razpisu vašega ministrstva uspel s programom za blaženje psihosocialnih epidemijskih stisk, so se na vas lepili očitki o nekakšni korupciji. Toda ta zgodba je nato v opozicijskih nastopih pri interpelaciji ostajala zelo na obrobju. Kako gledate na takšen obrat?

S sodelavci smo že v času, ko so bili napadi v tej smeri najhujši, torej v mesecih pred obravnavo interpelacije v državnem zboru, z dejstvi razložili neutemeljenost očitkov in jih je bilo zato najbrž res težko ponavljati. Upam pa si trditi še to: do same interpelacije je bila v družbi skozi javno razpravo jasno zavrnjena predpostavka, očitek ali celo obtožba, da nevladne organizacije, ki zagovarjajo krščanske vrednote, ki zagovarjajo dostojanstvo vsakega človeka in nedotakljivost življenja ter poseben pomen materinstva, očetovstva, družine – da takšne organizacije ne bi smele biti prejemnice javnega denarja. Politična odločitev, ki se kaže v zavrnitvi moje interpelacije, je glede tega še dodatno postavila stvari na pravo mesto. Sam pa sem izkoristil razpravo v državnem zboru, da sem to vprašanje odprl čim širše. Čutim, da smo tako ubranili in celo razširili prostor pluralnosti – naj se javna sredstva razporejajo pravično na čim širši krog tistih ljudi, ki jih potrebujejo, in za programe, ki to omogočajo. Mislim, da je družba – in to mi daje upanje za naprej – zavrnila omejevalni koncept, ki je tičal v ozadju očitkov iz interpelacije. Je pa jasno, da ne bodo kar takoj potihnili in ne bo lahko braniti doseženega.

Glavne prioritete na ministrstvu torej tudi po poskusu vaše odstavitve ostajajo enake: ureditev celovite oskrbe starejših, odziven trg dela ter uveljavitev bolj razumljive, bolj življenjske in pravične družinske in socialne politike. Že zaradi imena tednika, kjer bo pogovor objavljen, se dotakniva predvsem zadnjega, družinskega področja.

Slovenskim družinam želimo dati jasen signal, da bo zanje poskrbljeno, in sicer v smislu, da jim bomo dali vso podporo za to, da se bodo lahko razvijale po svoji presoji. Kot recimo pomoč ob rojstvu otroka, ki smo jo povišali na 350 evrov, za čas epidemije covida in še leto po njej pa še dodali vsakemu otroku 500 evrov. Družine podpremo na začetku, ko se pravzaprav ustvarjajo. Družinam moramo priznati, da so same sposobne najbolje odločati o svojem načinu življenja, mi pa jih pri tem podpremo. V tej smeri si želimo razbremeniti ukrepe družinske politike vplivov socialne politike. Seveda na tem področju ni vse slabo. V Sloveniji imamo kar dobro urejeno socialno in družinsko politiko. Problem je, da je predpisov s tega področja preveč in so tako zapleteni, da se v njih povprečna družina, kamor štejem tudi svojo – z ženo imava štiri otroke –, zelo težko znajde: kaj so pravice družine, kaj jim pripada, kdaj, pod kakšnimi pogoji? To želimo poenostaviti, urediti, kolikor se le da pravično, ter uvesti informativni izračun pravic iz javnih sredstev. Pa ne gre le za finančne spodbude. Družinam bomo omogočili táko okolje, da bodo lahko čim bolje združevale poklicno in družinsko življenje.


Janez Cigler Kralj: Zame je bistveno spoznanje tako epidemije kot vseh mojih obiskov na terenu: iz preizkušnje lahko zraste povezanost, iz stiske rešitve, ki dajejo pogum za prihodnost. FOTO: Tatjana Splichal


V dobrem letu dni, odkar ste minister, ste veliko hodili in seveda še vedno hodite po terenu. Ali je mogoče izluščiti nekakšno rdečo nit teh obiskov?

Naj v odgovor navedem utrinek z enega takega obiska. S kolegom ministrom za zdravje sva bila v najtežjem času v domu starejših v Šmarju pri Jelšah. Z zaposlenimi sva poskušala iskati poti skozi težko preizkušnjo. Takrat sem res začutil stiske, ki so jih doživljali. Po prvem valu epidemije sem šel znova v ta dom, spet sem se srečal s predstavnicami vseh poklicnih profilov, zaposlenih v domu: socialna oskrba, fizioterapija, zdravstvena oskrba … Ko sem jim izrekel priznanje in razumevanje, da vidim njihovo delo, kot bi bile na vojni fronti, so mi potrdile, da je bilo res težko in zahtevno, a so mi povedale še nekaj: da jih je vse, kar so težkega doživele, tesno povezalo in utrdilo; da čutijo, kako so se zdaj sposobne soočiti z vsem. Zame je prav to bistveno spoznanje tako epidemije kot vseh mojih obiskov na terenu: iz preizkušnje lahko zraste povezanost, iz stiske rešitve, ki dajejo pogum za prihodnost.
_ _ _

*Celoten pogovor si preberite v velikonočni številki (14-15/2021).*

*V nadaljevanju pogovora z ministrom tudi o:

    · očitkih in dobronamernih kritikah v interpelaciji,
    · glavnih prioritetah, predvsem na področju družine,
    · njegovem pogledu na materinstvo,
    · premikanju milijonskih vsot javnega denarja,
    · okužbi s koronavirusom,
    · cepljenju in etičnih zadržkih do cepiva proizvajalca AstraZeneca.

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Na obisku pri družini ministra Janeza Ciglerja Kralja

Minister Janez Cigler Kralj o interpelaciji [VIDEO]

Janez Cigler Kralj ostaja minister

Komentar: Nekaj naukov (ne)iskrene afere

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh