Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Janez Sečnik: Očetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 25. 03. 2024 / 14:09
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2024 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Janez Sečnik: Očetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom
Janez Sečnik s knjigo Očetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom. FOTO: Ivo Žajdela

Janez Sečnik: Očetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom

Celjska Mohorjeva družba je v ponedeljek, 25. marca 2024, v Ljubljani predstavila knjigi Janeza Sečnika Očetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom in Eloïse Larchet Kuhana in pečena. Dnevnik preobremenjene mame.

O knjigah Janeza Sečnika Očetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom in Eloïse Larchet Kuhana in pečena. Dnevnik preobremenjene mame sta se z dr. Janezom Sečnikom in dr. Andrejo Poljanec pogovarjali urednici Saška Ocvirk in Meta Lenart Perger.

Unikatna vloga, poseben privilegij v življenju moškega

Postati oče. To je ena najbolj dramatičnih sprememb v življenju moškega. Očetovstvo je samostojna vloga, ki se enakovredno postavlja ob bok materinstvu, ne da bi se primerjala, enačila ali tekmovala z njim. Vendar sámo rojstvo otroka še ne naredi očeta. Očetovstvo je drža, ki se razvija ob otroku, v odnosu z otrokom.

Avtor knjige Očetovstvo se rojeva v odnosu z otrokom Janez Sečnik se je strokovno in iz osebne izkušnje posveti temu pogosto zapostavljenemu področju. Pri tem odgovarja na vprašanja, kako se skozi varno navezanost spleta vez med otrokom in očetom ter kaj za otroka pomeni morebitna prekinitev te vezi. Je vzgajanje res v prvi vrsti stvar discipline in postavljanja meja? Kakšno vlogo ima kazen v vzgojnem procesu in kakšne so njene posledice? Je sram lahko funkcionalni kažipot za samostojno in zdravo odraslo osebo?

Knjiga opominja na unikatno vlogo, na poseben privilegij v življenju moškega, ki se mu nikakor ne gre odpovedati. Evolucijo očeta spremlja vse od temeljev v njegovem lastnem otroštvu, skozi ranljivost v odnosih do njegove duhovne razsežnosti, ki se začne in konča na temelju ljubezni. Spremno besedo je napisala dr. Andreja Poljanec.

Očetovstvo se enakovredno postavlja ob bok materinstvu

Dr. Andreja Poljanec ob knjigi sporoča, da je očetovstvo je velika vseživljenjska dogodivščina: »pobiranje ob padcih, radostenje ob uspehih, dragoceno zorenje in polno življenje ... Nikakor ni vedno lahko, vselej pa je vredno.«

Dr. Katarine Lie Kompan Erzar pa meni, da je knjiga »dobrodošla obogatitev ter znanstvena razširitev pojmovanja očetovstva kot samostojne vloge, ki se enakovredno postavlja ob bok materinstvu, ne da bi se primerjala, enačila ali tekmovala z njim. Očetovstvo opiše kot pot zorenja, ki vodi od nemoči in izgubljenosti ob otroku čez čustveno ranljivost v novo, suvereno in globoko očetovstvo, ki moškemu omogoči izgradnjo polne moške identitete.«

Očetovo čustveno življenje in njegov celostni osebnostni razvoj

Po mnenju dr. Mihaela Černetiča pa Sečnikova knjiga izvrstno prikazuje notranji razvoj očetovstva v moškem. »Poudari očetovo čustveno življenje in njegov celostni osebnostni razvoj, kar je zlasti pomembno spričo tega, da je očetova vloga pogosto dojeta kot nekaj, kar je predvsem zunanje, že skoraj tehnicistično. Sečnik pa odlično prikaže, kako pomemben je urejen očetov odnos z otrokom, celo neobhoden za zdrav razvoj obeh. In očetom sporoča, da so poklicani k ustvarjanju, ne k ponavljanju, zato naj moški ne bo ujet v psihološko dediščino, ki jo je prejel od svojega očeta, temveč naj z vso močjo ustvarja s svojimi otroki čim bolj žive in podporne odnose.«

Osvetljuje teme družinskih odnosov, očetovstva, zakonskih odnosov

Dr. Janez Sečnik, spec. zakonske in družinske terapije, je svojo terapevtsko pot začel pod okriljem Frančiškanskega družinskega inštituta, nadaljeval na zavodu Namen, v Študijsko-raziskovalnem centru za družino, trenutno pa je pod okriljem MDDSZ zaposlen v Družinskem in mladinskem centru Cerklje. Aktivno je sodeloval na mednarodnih konferencah in se kot soavtor podpisal pod knjigo Psychology of shame (2014). Vključen je v številne javno podprte projekte za pomoč družinam in posameznikom v stiski, sodeluje z Unicefom, predava na Univerzi Sigmunda Freuda Dunaj – podružnica Ljubljana, in je strokovni član v svetu Zavoda Pelikan – Karitas. Poleg terapevtskega in supervizijskega dela se kot učitelj in nekdanji ravnatelj dnevno srečuje z mladimi in njihovimi starši. Redno piše, predava in v različnih medijih osvetljuje teme družinskih odnosov, očetovstva, zakonskih odnosov ipd. Predvsem pa je tudi sam družinski mož in oče petih otrok

Saška Ocvirk, Andreja Poljanec, Janez Sečnik in Meta Lenart Perger. FOTO: Ivo Žajdela

Eloïse Larchet: Dnevnik preobremenjene mame

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevod knjige Eloïse Larchet Kuhana in pečena. Dnevnik preobremenjene mame. Dnevnik preobremenjene (a ne obupane) mamice se bere po požirkih in z užitkom. Skozi kalejdoskop raznolikih, močnih in včasih nasprotujočih si čustev nas pripovedovalka, mlada mamica, popelje skozi neverjetno leto, ko se je rodil njen četrti otrok. Poetično, s humorjem ter brez zadržkov deli z nami mešanico veselja, utrujenosti, obupavanja in velike sreče – vsega, kar spremlja prihod otroka v družino.

Kakor letni časi, ki prinašajo vsak nekaj novega ter vznemirljivega, tudi prvo leto življenja četrtorojenke barva življenje mamice v vse barve mavrice, ki jim poseben sijaj dajejo starejši brat in sestrici. Dojenčico gostoljubno sprejmejo v nov dom, poskrbijo pa tudi za dobro mero otroškega direndaja, v katerem se pletejo močne bratsko-sestrske vezi.

Otroci so naša prihodnost in največje bogastvo

V mestoma divji vožnji skozi ovinke tega vznemirljivega, a pogosto napornega življenjskega obdobja mlade mamice se avtorica ozira v vzvratno ogledalo in nostalgično pogleduje po mirnejši preteklosti, a se že v naslednjem hipu zaloti ob misli, da svojih štirih otrok ne bi zamenjala za nič na svetu. Krivda, ki jo kdaj pa kdaj čuti ob očitajočih pogledih mimoidočih ali ob pokroviteljskih besedah prijateljev in znancev, se razblini v odločno odmerjeni socialni kritiki, ki mamico povzdigne na piedestal modre mlade ženske: bralca namreč opomni, da so otroci naša prihodnost in največje bogastvo, množično uveljavljeni stereotipi o sodobni, »ravno prav veliki« družini pa le zavajajoč produkt sodobne družbe, ki ima težnjo po ukalupljanju življenj drugih v lastne predstave. Doživljanje mlade mamice, njen na videz nevznemirljiv vsakdan in dogodki, ki ga oblikujejo – prava pravcata kronika družinskega življenja –, pričajo o tem, da je marsikatera »žrtev« za družino vredna, saj so tudi kupi perila, razmetane igrače ter hektično razvažanje otrok pozabljeni ob otroškem smehu, nadobudnem čebljanj... in besedi »mama«.

Eloïse Larchet je mati šestih otrok. Inženirka, danes pa rokodelska umetnica, občasno ostrmi pred svojim materinskim vsakdanom, v katerem opravlja sto različnih poklicev ... Kuhana in pečena je njena prva knjiga.

Kupi v trgovini

Novo
Spraševanje o spolu pri otrocih in mladostnikih
Družbena vprašanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh