Zapri
Iskanje

Janša: »Ponekod so bili ljudje omejeni na svoja stanovanja«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 24. 09. 2021 / 13:12
Oznake: Covid, Premier
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.09.2021 / 14:58
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Janša: »Ponekod so bili ljudje omejeni na svoja stanovanja«

Janša: »Ponekod so bili ljudje omejeni na svoja stanovanja«
Med sejo parlamentarne komisije. FOTO: Matej Grah/DZ
Predsednik vlade Janez Janša je danes kot priča sodeloval na seji preiskovalne komisije državnega zbora, ki se na zahtevo opozicije ukvarja z ukrepanjem vlade v epidemiji covida-19.

Janša je pojasnjeval delo njegove vlade in obenem izrazil kritiko glede pripravljenosti NIJZ na epidemijo in zatečenih sistemskih problemov na področju oskrbe starejših. Parlamentarni preiskovalni komisiji predseduje Robert Pavšič (LMŠ), preiskuje pa z epidemijo povezane vladne ukrepe od nastopa Janševe vlade do marca letos.

Že prvi dan mandata vlade boj z epidemijo 

Na vprašanje, koliko svetovalnih skupin je imela vlada, je Janša odgovoril, da kolikor je bilo potrebno, poroča STA. »Že prvi dan, ko je vlada nastopila mandat, smo se soočili z epidemijo. Prva dva tedna smo imeli v Cankarjevem domu sklicana posvetovanja z ljudmi iz prve bojne linije, iz zdravstvenih domov, domov za starejše in civilne zaščite, ki je bila brez opreme. Svetovalna skupina za blaženje socialnih in ekonomskih posledic krize, ki jo je vodil Matej Lahovnik, pa je bila ad hoc skupina, ki je delovala prostovoljno,« je pojasnil premier.

O ustanovitvi in oblikovanju vladne skupine

Predsednika komisije so zanimale tudi podrobnosti glede ustanovitve in oblikovanja vladne svetovalne skupine za covid-19. Kot je dejal Janša, lahko vlada na podlagi zakona o vladi imenuje kakršnokoli delovno skupino. S sklepom je uradno imenovala omenjeno skupino, ki jo je po razveljavitvi sklepa imenoval minister za zdravje. Janša je dodal, da skupina ni imela nobene posebne moči oziroma pooblastil, da bi sprejemala kakršne koli ukrepe, glede ukrepov je vladi svetovala. Kot je izpostavil Janša, jim je vlada v veliki meri sledila. Skupina zdaj svetuje ministru za zdravje, ki vladi predstavi predloge ukrepov.

Razmere na NIJZ

Janša je komentiral tudi stanje na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki je bilo po njegovih besedah na dan, ko je Slovenija razglasila epidemijo, tako kot v 19. stoletju.

Listke so si nosili med sabo. Na razpolago nismo imeli realnih podatkov v času, ko je bilo treba reagirati. Še vedno postavljamo omrežje, da imajo odločevalci na voljo podatke, ki so potrebni za ukrepanje. (Janez Janša, predsednik vlade)

Omejitve in zapiranja

»Število okužb je naraščalo in drugega kot zapiranja ni bilo mogoče narediti. Kljub vsem težavam pa je Slovenija ena od držav, ki v drugem valu ni premeščala bolnikov v druge države,« je izpostavil Janša. Zavrnil je navedbe, da bi imeli v Sloveniji najdlje zaprte šole in najbolj stroge omejitvene ukrepe. »Druge države po Evropi so gibanje ljudi omejile na njihova stanovanja. Ocena po prvem valu je bila, da je ukrep omejitve gibanja na občine pomembno omejil širjenje virusa,« je dejal.

Naslednje zaslišanje predvideno za 11. november

Preiskovalna komisija zaslišanja Janše danes zaradi začetka redne seje DZ ni uspela zaključiti, zato ga bodo nadaljevali na eni od prihodnjih sej. Ta je predvidena za 11. november, a kot je napovedal Janša, se seje takrat ne bo mogel udeležiti.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh