Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Japonska si je za partnerico izbrala Slovenijo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 12. 2022 / 13:19
Oznake: Svet, Šport
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2022 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Japonska si je za partnerico izbrala Slovenijo
Luka Dončić in druščina bosta uvodni del prvenstva igrala na Japonskem. FOTO: Twitter

Japonska si je za partnerico izbrala Slovenijo

Slovenski košarkarji bodo prihodnje leto lov na vrhunski rezultat lovili v deželi vzhajajočega sonca. Japonska kot ena od treh organizatoric svetovnega prvenstva si je Slovenijo izbrala za partnersko ekipo, to odločitev pa je že potrdil tudi Izvršni odbor mednarodne košarkarske organizacije FIBA.

Uvodni del turnirja, ki bo potekal med 25. avgustom in 10. septembrom na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, bo slovenska izbrana vrsta igrala v Okinawi. Žreb skupin bo sicer 29. aprila prihodnje leto v Manili, so sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.

Novo priznanje za slovensko košarko

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je ob novici, da je Japonska izmed številnih košarkarskih velesil prav Slovenijo izbrala za partnerko skupinskega dela na svetovnem prvenstvu, povedal, da je to »novo veliko priznanje za slovensko košarko. S pridobljeno vozovnico za Azijo so fantje v novembrskem ciklu res naredili izjemen posel in lahko se le veselimo prihajajočega koledarskega leta. Pred reprezentanco sta resda že zadnji tekmi kvalifikacij konec februarja, a s klicem japonske košarkarske zveze in Fibe se je vodstvo reprezentance že začelo ukvarjati tudi s projektom svetovnega prvenstva«.


Na prvenstvu 32 reprezentanc

Na svetovnem košarkarskem prvenstvu bo nastopilo 32 reprezentanc. Prvi del skupinskega dela se bo odvil med 25. in 30. avgustom, drugi del skupinskega dela bo na sporedu med 31. avgustom in 4. septembrom, izločilni del pa bo potekal med 5. in 10. septembrom 2023.

Slovenci so doslej trikrat nastopili na svetovnem prvenstvu. Najvišjo uvrstitev so dosegli v Španiji leta 2014, ko so bili sedmi.

Znanih že 17 udeleženk prvenstva 

Za dvanajst evropskih udeleženk so na voljo še tri mesta, nanj pa so že uvrščene Finska, Nemčija, Latvija, Italija, Španija, Slovenija, Litva, Francija in Grčija. Od azijskih ekip so za zdaj na prvenstvu že Japonska, Filipini, Nova Zelandija, Avstralija, Libanon, Kitajska. Med afriškimi reprezentancami ima za zdaj zagotovljeno vstopnico le Slonokoščena obala, od ameriški pa le Kanada. ZDA si bodo uvrstitev na prvenstvo morale zagotoviti v februarskem kvalifikacijskem ciklusu.

Četrtič na svetovnem prvenstvu

Slovenija bo četrtič udeleženka svetovnega prvenstva. Prvič je nastopila 2006 v Saporu in Tokiu, 2010 je igrala v Turčiji, leta 2014 pa v Španiji. »Natančen sistem in potek žreba bo določen po zaključku kvalifikacij, ko bo znanih vseh 32 sodelujočih reprezentanc. Načela žreba bodo temeljila na svetovni jakostni lestvici in geografskih načelih«, so še sporočili s Košarkarske zveze Slovenije.


Nalaganje
Nazaj na vrh