Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jaslice ob poti iz Poženika na Šenturško Goro [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 24. 12. 2023 / 14:20
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2023 / 14:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jaslice ob poti iz Poženika na Šenturško Goro [FOTO]
Helena Rode ob svojih jaslicah. FOTO: Jožef Pavlič

Jaslice ob poti iz Poženika na Šenturško Goro [FOTO]

Tudi letos so številni jasličarji iz cerkljanske in komendske župnije in od drugod, celo iz Bruslja, postavili svoje jaslice ob poti iz Poženika na Šenturško Goro. V soboto, 23. decembra, popoldne, ko sem si jih z bratom Martinom Pavličem in njegovim sinom Bojanom ogledal, smo jih našteli več kot 80. Vendar to še niso vse, skoraj gotovo jih bo do božiča več kot 100.

Jaslice Ivana Kropivnika iz Zgornjega Brnika. FOTO: Jožef Pavlič

Jasličarji so za tovrstno postavitev jaslic našli zares zelo primeren kraj in tudi možno izbiro, kam jih bodo dali. Od drevesne vdolbine, pod korenino, pod skalo, v gajbico na vejo sadnega drevesa, v večjo ali manjšo votlino in drugam. Pri tem jim je prišla zelo prav njihova iznajdljivost, domiselnost in ustvarjalni navdih.

Tudi drevesna vdolbina je lahko primerno mesto za postavitev jaslic v naravi. FOTO: Jožef Pavlič

S postavitvijo jaslic v naravi so številnim obiskovalcem zelo zgovorno povedali, v kako skromnih razmerah se je rodil Zveličar sveta. Veliki svetonočni dogodek so z betlehemskih poljan prenesli na slovenske poljane, ki so v resnici pod razgledno Šenturško Goro. V glavnem pa dobro uhojena in zvožena kolovozna pot iz Poženika pri Cerkljah na Gorenjskem do Šenturške Gore. Nekdaj je bila to glavna povezava med tema dvema krajema, pozneje pa so iz Grada na Šenturško Goro zgradili novo cesto. Ne ravno posrečeno, saj nanjo pada kamenje, se prožijo plazovi, je po njej nevarno voziti, kadar je poledica ali obilo snega. Tudi pri stari poti je treba biti previden, kajti lani jo je zasul zemeljski plaz, ta je utrgal dobršen del poti tudi na drugem mestu. Zato naj tam starši še posebej pazijo na otroke, kajti zdrs v strmino pod potjo bi bil lahko usoden zanje, kot tudi za odrasle ljudi. Še posebej v temi.

Martin Pavlič je pri kapelici s podobo Marije Pomagaj pozvonil za zdravje in srečno pot. FOTO: Jožef Pavlič

Včeraj, 23. decembra, popoldne pa je bil pravi užitek hoditi po njej. Bilo je prijetno toplo, okrog petnajst stopinj Celzija, tako da je bilo mogoče hoditi v sami srajci, vetrovko pa dati v nahrbtnik. Prav pa je prišel topel čaj.

Jasličar Marko Grilc v ene izmed svojih jaslic postavlja jaslične figurice. FOTO: Jožef Pavlič

Nekateri jasličarji, med njimi Marko Grilc iz Most, so hiteli še z zadnjimi dopolnitvami jaslic. Marko jih je postavil največ, ima pa tudi glavne zasluge za novost v komendskih cerkvenih jaslicah, v katerih letos kraljujejo Višarje. Marko mi je, ko je prihitel po poti iz Poženika na Šenturško Goro, povedal, da v spomin na zmago vrhunskega kolesarja Primoža Rogliča na Giru d'Italia prav v zadnji etapi na Višarje, kjer je pokazal vse odlike odličnega kolesarja, predvsem pa izjemno borbenost, čeprav je na posebej strmem klancu sestopil s kolesa, se je za hip ustavil, nato pa, s pomočjo »pomočnika« ob poti, pognal še bolj silovito proti Višarjam in – na koncu slavil veličastno zmago ob navdušenju številnih Slovencev. Marka Grilca, velikega kolesarskega entuziasta, ki je že privozil na Višarje pred Primožem, ni bilo med njimi, dobro pa ve, kaj zahteva takšen vzpon, saj ima za seboj že številne tako doma kot po svetu, je tako rekoč vsak dan na kolesu. Vsako letos tisoče kilometrov »v nogah«.

Med potjo smo srečali tudi domačinko s Šenturške Gore Zalo z malo hčerkico Julijo. FOTO: Jožef Pavlič

Za postavitev jaslic v komendski župnijski cerkvi sv. Petra se mu je danes pri oznanilih zahvalil sam župnik p. Cristian Balint (poleg Marka tudi drugim članom ekipe komendskih jasličarjev: Andreju Gašperlinu, ki je za jaslice izdelal krasne lesene kipce, Sebastjanu Sternadu iz Most, Janezu Ravnikarju iz Komende, Janezu Pogačarju z Gore in Dragu Carju) z Brega), povabil pa tudi k ogledu jaslic ob poti iz Poženika na Šenturško Goro.

Družbo sta mi delala brat Martin in njegov sin Bojan. FOTO: Jožef Pavlič

Kdor ima več moči v nogah, bo zmogel tudi pot od Planinskega doma pri Podborštu pri Komendi do Komendske Dobrave in na Šenturško Goro ter nazaj do izhodišča. Kar zahtevno pot, za katero je treba računati vsaj s tremi urami hoje, ob njej pa je mogoče videti, kakšno škodo so povzročile avgustovske poplave in že prejšnji vihar, predvsem pa občudovati jaslice članov Planinskega društva Komenda in Škrjančkov. Ti so jih letos postavili tudi ob poti iz Poženika na Šenturško Goro.

Pred koncem poti nas je na desni »pozdravila« župnijska cerkev sv. Urha na Šenturški Gori. FOTO: Jožef Pavlič

Kdor bo ubral pot na Viševco, ga bodo pri zadnji hiši »pozdravile« velike jaslice v naravi neumorne jasličarke Helene Rode, deležen pa bo tudi njenih dobrot. Za te je prav, da se ji primerno oddolži, kajti gospa Helena se kljub najboljši volji in namenu vsako leto »nagara« pri svojih desetine kvadratnih metrov velikih jaslicah. Je pa izjemno pogumna žena, kajti tudi potem, ko ji je pobesneli hudournik Doblič odnesel most na cesti do njene hiše, silovite nevihte pa dele travnikov, vztraja na gorski kmetiji.

Po vrnitvi v dolino smo bili »nagrajeni« s to čudovito zarjo. Skorajšnjo naravno napovedjo velikega dogodka v najbolj sveti noči. FOTO: Jožef Pavlič

Prenekateri ljubitelj narave in jaslic med potjo iz Poženika na Šenturško Goro tudi pozvoni pri lepo obnovljeni kapelici, za katero ima velike zasluge prejšnji komendski župnik Zdravko Žagar (napis na marmorni plošči pove, s kakšnim namenom je bila postavljena), ter se priporoči brezjanski Mariji Pomagaj. V kapelici je namreč njena podoba.

Komendski župnik p. Cristian Balint se zahvaljuje Marku Grilcu in drugim postaviteljem jaslic v župnijski cerkvi sv. Petra v Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

Kmalu zatem ga na desni »pozdravi« župnijska cerkev sv. Urha na Šenturški Gori, če se ozre še malo bolj desno, pa izjemen pogled v dolino proti Tunjicam, cerkvi sv. Ane in daleč naokrog. Pred njim pa se boči Krvavec in druge s snegom pokrite gore. Razgled za »bogove«, bi dejal navdušen planinec in pohodnik. A to tokrat ni bistveno, glavno je, da podoživi, kar se je na sveti večer dogodilo v hlevčku pri Betlehemu, to ponese s seboj in iz tega živi.

Marko Grilc je v svoje jaslice postavil tudi grad Strmol pri Cerkljah na Gorenjskem. FOTO: Jožef Pavlič

Nalaganje
Nazaj na vrh