Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Žive jaslice« v Žejah pri Komendi: »Radi se imejte!«

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 24. 12. 2023 / 05:45
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 24.12.2023 / 08:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Žive jaslice« v Žejah pri Komendi: »Radi se imejte!«
Komendski župnik p. Cristian Balint blagoslavlja jaslice in udeležence odprtja in blagoslovitve jaslic v Žejah pri Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

»Žive jaslice« v Žejah pri Komendi: »Radi se imejte!«

Tudi letos je Žejcem na čelu z Igorjem Štebetom, lastnikom podjetja z dolgo tradicijo Tesarstvo in krovstvo Štebe Igor s. p. in nekdanjim komendskim podžupanom, uspelo pripraviti t. i. »žive jaslice«. Potrdilo le-tega je bil potrpežljivi živi osliček, ki je v ograjenem prostoru »delal družbo« velikim lesenim jasličnim kipom.

Žejcem je bilo tudi tokrat naklonjeno vreme, saj je bilo za ta čas – odprtje in blagoslovitev jaslic je bilo 22. decembra ob 19.15 uri – milo, brez snega in tudi brez poledice. Tudi zaradi tega je v Žeje prišlo veliko ljudi, ki so želeli podoživeti skrivnostni svetonočni dogodek na prostem, ob ognju in razletavajočih se iskrah, visoki, z lučkami okrašeni smreki, lepih jaslicah, predvsem pa ob skrbno pripravljenem predprazničnem programu.

Recitirali in peli so tudi otroci iz Žej pri Komendi. FOTO: Jožef Pavlič

Vodil ga je, kot zadnja leta, Franc Pestotnik – Podokničar, glasbeni gost je bil znani slovenski pevec Ivan Hudnik. Z bogato glasbeno kariero. Že leta 1985 je pel na Opatijskem festivalu. V obdobju, ko je na odrih nastopala glasbena skupina 12. nadstropje, je nastala uspešnica Zelene livade. Tudi tokrat jo je ob koncu gostovanja v Žejah zapel pevec Hudnik, ki že vrsto let prepeva z ansamblom Franca Miheliča, prej pa smo ga videli nastopati z ansamblom Marela, je povedal napovedovalec programa.

Pevec Ivan Hudnik, gost večera, je skupaj z voditeljem programa Francem Pestotnikom in udeleženci slovesnosti zapel tudi pesem Sveta noč. FOTO: Jožef Pavlič

Sam se Ivana Hudnika posebej spominjam kot nekdanjega uslužbenca tiskarnice pri katoliškem tedniku Družina v času, ko je bilo uredništvo še na Trubarjevi ulici v Ljubljani, potem pa se je, ko je tiskarnica prenehala delovati, »preselil« k Radiu Ognjišče, kjer je postal urednik glasbenega programa.

Pevcu Ivanu Hudniku so pri pesmih pritegnili številni navzoči obiskovalci odprtja in blagoslovitve jaslic.

Ivan je tokrat v »uradnem« delu programa pri odprtju jaslic v dveh delih zapel pesmi Dva novčiča, Imejmo se radi, Mati Marija, Novi človek sem in Živeti v miru, skupaj z komendskim Otroškim cerkvenim pevskim zborom pod vodstvom Katarine Korbar pa še Sveto noč. Nazadnje je, zunaj programa, dodal še nekaj drugih pesmi, pri katerih so mu, kot že pri prejšnjih, pritegnili številni navzoči obiskovalci odprtja in blagoslovitve jaslic.

Udeležence slovesnosti je prvi pozdravil glavni organizator Igor Štebe. FOTO: Jožef Pavlič

V uvodu vanj je Franc Pestotnik najprej povabil k besedi glavnega organizatorja dogodka Igorja Štebeta, ki je obiskovalcem zaželel »lep božič, mirne praznike ter zdravo in srečno leto 2023«.

Adventni čas za mnoge najlepši čas v letu. Je čas umirjanja, razmišljanja in pričakovanja ...

Nato je napovedovalec spomnil, da je »adventni čas za mnoge najlepši čas v letu. Je čas umirjanja, razmišljanja in pričakovanja. Zunanje znamenje tega časa je adventni venec, ki ga krasijo štiri svečke. Latinska beseda adventus pomeni prihod. V krščanstvu prihod Jezusa Kristusa. Advent je čas duhovne priprave na božič.«

Lesenim jasličnim kipom je delal družbo in Sveto družino varoval pohlevni osliček. FOTO: Jožef Pavlič

Kaj je najpomembneje zanjo in sam božič, je povedal komendski župnik p. Cristian Balint. Da je to čas, v katerem si izrekamo besede, ki sežejo v srce, skrbne priprave in postavitve jaslic, predvsem Božje ljubezni do nas, Svete družine. Čas poklonitve novorojenemu Jezuščku. »Ne pozabimo, da je Bog postal človek, da bi mi postali Božji,« je vsem zaželel p. Cristian. Voščil je še »blagoslovljen in vesel božič ter druge praznike, miru v srcu in v duši, v družinah, v domačem kraju, in Božji blagoslov«. Vsem je zaželel tudi »zdravja in razumevanja«.

Nato je blagoslovil jaslice in udeležence obreda.

Opravičil se je za malo zamude. Pestotnik je to simpatično komentiral: »Iskren pa je, to mi je všeč.«

Odprtja in blagoslovitve jaslic so se udeležili številni obiskovalci od blizu in daleč. FOTO: Jožef Pavlič

K besedam g. župnika Balinta so se lepo »podale« besede župana Jurija Kerna. Ta je občanom in župljanom Komende in drugim zaželel toplino božičnega dogodka, lepo praznovanje skupaj z domačimi, prenehanje zunanje histerije, pozabe na vse hudo, kar nas je doletelo (posebej poplave!), ponovno vživetje v družino in skupno praznovanje, pa tudi, da »znova stopimo skupaj«, za kar si v svojem mandatu še posebej prizadeva. Temu je dodal še: »srečno novo leto«. Nagovor je končal s zelo pomembnim povabilom: »Radi se imejte!«

Komendski župan Jurij Kern je zbranim zaželel mirnejše prihodnje leto, kot je bilo letošnje, ko so občino in župnijo močno prizadele poplave. FOTO: Jožef Pavlič

Odprtje in blagoslovitev jaslic v Žejah so tudi tokrat polepšali žejski otroci pod vodstvom in predhodni pripravi na nastop zakoncev Janeza in Špele Štebe. Najprej so povedali dogodivščino avtorja Ambroža Kvartiča, Kako si je Bine Butara priskrbel nov koledar. Sledila je recitacija Anje Štefan Tri ženičke; otroci so tudi zapeli. Nastopili so: Pia, Sofija, Stela in Elena, Jelka, Maks in Živa, Igor in Zlati zvoki, na violino je igrala Ana. Ubrano je zapel vaški otroški zbor.

Otroški cerkveni pevski zbor iz Komende je zapel tri pesmi. FOTO: Jožef Pavlič

Tri pesmi – Bim bam bom, Ko so pastirji ognje prižgali in Že trka nam je zapel tudi Otroški cerkveni pevski zbor iz Komende.

Nazadnje je jasličar Marko Grilc iz Most povabil k ogledu jaslic v komendski župnijski cerkvi, v katerih so letos novost Višarje, ter jaslic ob poti iz Poženika na Šenturško Goro.

Žejske gospodinje so vsem postregle z zelo okusnim pecivom. FOTO: Jožef Pavlič

Obiskovalci lepega dogodka tik pred božičem so se pogreli ob vročem čaju in kuhančku, obilno pa so jih s pecivom postregle žejske gospodinje.

Nalaganje
Nazaj na vrh