Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jernejeva nedelja v Šiški [FOTO]

Za vas piše:
Tatjana Splichal
Objava: 29. 08. 2022 / 14:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.08.2022 / 15:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jernejeva nedelja v Šiški [FOTO]
Na nedeljo po godu farnega zavetnika sta skupaj somaševala pater Silvin Krajnc iz Župnije Šiška in grkokatoliški duhovnik Mihajlo Hardi. FOTO: Tatjana Splichal

Jernejeva nedelja v Šiški [FOTO]

Zadnja avgustovska nedelja je praznik Župnije Ljubljana Šiška. Praznujemo god svetega Jerneja.

Sveti Jernej je zavetnik najstarejše cerkvice v Ljubljani, ki še vedno služi svojemu namenu. Cerkev je omenjena že v 14. stoletju, zadnje večje obnove pa so bile opravljene po načrtih mojstra Jožeta Plečnika.

Sveti Jernej je zavetnik najstarejše cerkvice v Ljubljani, ki še vedno služi svojemu namenu. FOTO: Tatjana Splichal

Bratje Frančiškani so dolgo vrsto let vsako nedeljo ob enajstih opravljali bogoslužje v Jernejevi cerkvi. To je bilo zelo dragoceno zlasti za okoliške starejše prebivalce, ki jim je župnijska cerkev predaleč.

Epidemija je prinesla spremembe … Zdaj v stari cerkvi »gostuje« verska skupnost grkokatoličanov. Tako se sedaj enkrat mesečno pri svetem Jerneju lahko udeležite bogoslužja vzhodnega obreda.

Zadnja avgustovska nedelja je praznik Župnije Ljubljana Šiška. FOTO: Tatjana Splichal

Na nedeljo po godu farnega zavetnika sta zato skupaj somaševala pater Silvin Krajnc iz Župnije Šiška in grkokatoliški duhovnik Mihajlo Hardi.

Bogoslužje – v pridigi nas je nagovoril pater Silvin – je s pomočjo Pie Brodnik in nekaj pevcev iz Župnije Bežigrad obogatil župnijski pevski zbor.

Ob koncu maše smo na povabilo Mihajla Hardija molili za Ukrajino in njene prebivalce, ki so v preteklem tednu praznovali državni praznik.

FOTO: Tatjana Splichal

Pater Silvin se je po koncu bogoslužja zahvalil Andreju Anžlovarju za dolgoletno delo in predstavil novega ključarja Saša Žagarja. Ključarju dela ne bo zmanjkalo, saj je cerkev, ki je tudi spomenik državnega pomena, potrebna sprotnega vzdrževanja in včasih deležna napadov vandalizma.

Šiškarji pa bi radi ohranili tradicijo in so se ob petih popoldne še enkrat zbrali v stari cerkvi, pri svetem Jerneju, k petim litanijam in h koncertu, ki so ga pripravili šišenski glasbeniki, združeni pod imenom Camerata augusta.

Več fotografij Tatjane Splichal pa v spodnji fotogaleriji.

Nalaganje
Nazaj na vrh