Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jeruzalem: v dveh dneh dva strelska napada, svet je osupel

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 01. 2023 / 12:14
Oznake: Družba, Nemiri, Svet
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2023 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jeruzalem: v dveh dneh dva strelska napada, svet je osupel
Žalost po napadu. FOTO: Vatican Media

Jeruzalem: v dveh dneh dva strelska napada, svet je osupel

V vzhodnem Jeruzalemu sta se v zadnjih dveh dneh zgodila dva strelska napada, ki sta zahtevala tudi smrtne žrtve.

V včerajšnjem streljanju med molitvijo v sinagogi je življenje izgubilo najmanj osem ljudi, več ljudi je bilo ranjenih. Po navedbah izraelske policije so 21-letnega strelca »nevtralizirali«, je poročala STA. Do streljanja je prišlo v soseski Neve Jakov v vzhodnem delu mesta, ki si ga je Izrael priključil po šestdnevni vojni leta 1967. Napad je prva potrdila izraelska služba za nujno medicinsko pomoč Magen David Adom, ki je poročala o petih smrtnih žrtvah, tri ranjene pa so odpeljali v bolnišnico.

Včerajšnji napad naj bi bil povračilni ukrep za četrtkovo racijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik na območju Gaze vladajočega gibanja Hamas, je bil včerajšnji napad povračilni ukrep za racijo izraelske vojske v begunskem taborišču Dženin na Zahodnem bregu minuli četrtek, ko je bilo v spopadih z izraelskimi vojaki ubitih devet in ranjenih dvajset Palestincev.

Danes dva ranjena

Dan po smrtonosnem streljanju v sinagogi je prišlo do novega napada: po navedbah avstrijskega Kathpressa sta bili dve osebi ranjeni v streljanju v bližini tako imenovanega Davidovega mesta južno od jeruzalemskega starega mestnega jedra. Kot poročajo izraelski mediji, so žrtve v kritičnem, vendar stabilnem stanju.

Današnji domnevni teroristični napad je izvedel 13-letni Palestinec.

Po mnenju policije je šlo za palestinski teroristični napad, izvedel ga je 13-letni Palestinec, storilca pa so tudi tokrat »nevtralizirali«. Poškodovana naj bi bila 47-letni oče in njegov 23-letni sin. Po poročanju izraelskih medijev je načelnik izraelske policije Kobi Šabtaj razglasil stanje visoke pripravljenosti in v skladu s tem so bile odrejene 12-urne izmene za reševalne sile. Šabtaj je javnost tudi pozval, naj vsako sumljivo osebo ali predmet prijavijo policiji.

Jeruzalem. FOTO: Vatican Media

Svet zgrožen, odzivi se vrstijo

Včerajšnji napad pred sinagogo v Jeruzalemu in današnji napad v Vzhodnem Jeruzalemu sta povzročila osuplost po vsem svetu.

Glavni tajnik Združenih narodov Antonio Guterres je izrazil posebno zaskrbljenost, ker se je včerajšnji napad zgodil na mednarodni dan spomina na holokavst. Ob sedanjem stopnjevanju nasilja v Izraelu in na zasedenih palestinskih ozemljih je pozval k »največji možni zadržanosti«.

Oba napada je na družbenem omrežju Twitter odločno obsodil tudi predsednik slovenske vlade.

Ameriški predsednik Joe Biden je izraelskemu predsedniku vlade Benjaminu Netanjahuju v telefonskem pogovoru izrazil solidarnost Združenih držav Amerike. Zunanje ministrstvo Združenih arabskih emiratov je podalo izjavo, v kateri je »najostreje obsodilo kaznivo dejanje«. V izjavi so zapisali, da je treba zavrniti vse oblike nasilja in terorizma, katerih cilj je »spodkopavanje varnosti in stabilnosti ter kršenje človekovih vrednot in načel«.

Oba napada je na družbenem omrežju Twitter odločno obsodil tudi predsednik slovenske vlade, ki je zapisal, da se je nasilju treba izogniti za vsako ceno in dodal, da je z mislimi pri družinah in svojcih žrtev.

Cerkveni shod v Jeruzalemu odpovedan

Zaradi sinočnjega smrtonosnega streljanja v sinagogi je jeruzalemski latinski patriarhat odpovedal načrtovano solidarnostno zborovanje, katerega namen je bil preprečiti napade judovskih skrajnežev na kristjane. »Prosimo vas, da v svojih molitvah še naprej spremljate vse slabše razmere v Jeruzalemu in Sveti deželi,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v današnji izjavi zapisal tajnik cerkvenih voditeljev v Jeruzalemu.

Po mnenju katoliških škofov se v Jeruzalemu nizajo primeri verskega nasilja, ki je prizadelo simbole krščanske in tudi drugih skupnosti.

Solidarnostni obisk cerkvenih voditeljev pri Novih vratih v jeruzalemskem starem mestnem jedru je bil napovedan, potem ko je skupina judovskih skrajnežev minuli četrtek zvečer napadla več krščanskih restavracij, osebje in obiskovalce. Na družbenih omrežjih je bilo objavljenih več videoposnetkov, na katerih so judovski mladeniči metali stole in nasilno napadali ljudi.

Skupščina katoliških škofov v Sveti deželi je v včerajšnji izjavi dogodek obsodila kot neizzvano nasilje. Po njihovih besedah je bil napad zadnji v »nizu primerov verskega nasilja, ki je prizadelo simbole krščanske in tudi drugih skupnosti«.

Kupi v trgovini

Pomlad v Palestini
Proza
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh