Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Jezik je najpomembnejši člen za ohranjanje narodove identitete«

Objava: 05. 11. 2014 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Jezik je najpomembnejši člen za ohranjanje narodove identitete«

»Jezik je najpomembnejši člen za ohranjanje narodove identitete«

Danes obhajamo svetovni dan romskega jezika.

Jezik je najpomembnejši člen za ohranjanje identitete nekega naroda in njegovih vrednot, meni predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc in ob tem ugotavlja, da romski jezik v Sloveniji počasi izginja in se ga vse manj uporablja. Horvat Muc je prepričan, da so zdaj na potezi sami Romi, ki morajo romski jezik priznati in ga ustrezno ovrednotiti.



Današnji svetovni dan romskega jezika sta ob 8. aprilu, svetovnem dnevu Romov, edina svetovna dneva, ki ju Romi po celem svetu tudi praznujejo in priznavajo. »V Sloveniji smo na začetku uveljavljanja in priznavanja romskega jezika od romske skupnosti in tudi od pristojnih ustanov. Romi danes zelo malo govorijo romski jezik, se ga manj učijo, manj ga raziskujejo in spoznavajo«, je poudaril Horvat Muc v pogovoru za STA.

Opozoril je, da je v slovenskih osnovnih šolah sicer uveden predmet romske kulture kot izbirni predmet, vendar ga izvaja zelo malo šol. »Ne samo za to, ker ni pravega interesa, ampak tudi zaradi pomanjkanja ustreznega kadra. To ni samo slovenski problem, je tudi svetovni«, je pojasnil Muc.

V Sloveniji se s poučevanjem romščine po njegovih besedah največ ukvarjajo pri Zvezi Romov Slovenije ter Inštitutu za romološke študije, izobraževanje in kulturo, dejavni so tudi pri društvu Romani union in različnih romskih združenjih. Horvat Muc je prepričan, da inštitut, katerega direktor je, zanj pa se je ideja rodila na mednarodnem romskem taboru v Murski Soboti pred nekaj leti, prispeva k razvoju romoloških študij, romskega jezika, raziskovanju in splošni razgledanosti.

Osrednja tematika, s katero se ukvarja inštitut, so Romi v slovenskem, evropskem in svetovnem prostoru, glavna dejavnost pa višje in visokošolsko izobraževanje. Pri tem pa je opozoril na nekaj težav, predvsem pri akreditaciji programov romološkega študija zaradi pomanjkanja romologov v Sloveniji.

Kot je pojasnil, se romski jezik uradno nikjer ne uporablja. To je pogovorni jezik, ki ga je težko zapisovati, z njim se ukvarja zelo malo ljudi. Za izboljšanje položaja na tem področju bi država lahko po njegovem mnenju podprla sistemsko uvedbo poučevanja romskega jezika v šolah za tiste, ki bi se ga radi naučili. S tem bi se dala možnost ohranjanja, spoznavanja in proučevanja romskega jezika, je prepričan Horvat Muc.

Prav tako je prepričan, da so Romi tisti, ki morajo največ storiti, da romski jezik popolnoma ne izgine iz slovenskega prostora.

Romi, v Sloveniji jih živi okoli 10.000, bodo današnji dan obeležili v Murski Soboti s simpozijem Svetovni dan romskega jezika - Učinek genocida nad Romi v drugi svetovni vojni na ustvarjanju literarnih del romskih in ne-romskih avtorjev v organizaciji Zveze Romov Slovenije in Inštituta za romološke študije. V Ljubljani pa Zveza romske skupnosti Slovenije Umbrella-Dežnik prireja okroglo mizo na teme, povezane z romsko skupnostjo.



Za ohranjanje romske besede si prizadeva tudi založba Družina, ki je pred časom izdala otroško Sveto pismo v romskem jeziku.

Vir: STA / M. M. Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh