Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jezuit, ki je povezal Slovenijo in Kitajsko

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 26. 04. 2023 / 11:09
Oznake: Kultura, Svet, Zgodovina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.04.2023 / 11:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Jezuit, ki je povezal Slovenijo in Kitajsko
Z razstavo obeležujejo 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Ljudsko republiko Kitajsko in Republiko Slovenijo ter 320. obletnico rojstva Ferdinanda Avguština Hallersteina. FOTO: Ksenja Hočevar

Jezuit, ki je povezal Slovenijo in Kitajsko

V Arhivu Republike Slovenije so odprli razstavo, posvečeno jezuitu Ferdinandu Avguštinu Hallersteinu. Z razstavo obeležujejo 30-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Ljudsko republiko Kitajsko in Republiko Slovenijo ter 320. obletnico rojstva Ferdinanda Avguština Hallersteina.

Vpis krsta Ferdinanda A. Hallersteina v krstni knjigi ljubljanske stolne cerkve, 28. 8. 1703. FOTO: Ksenja Hočevar

Ferdinand Avguštin Hallerstein (1703–1774) je bil jezuitski misijonar, priznan astronom, matematik, kartograf in diplomat, ki je na Kitajskem deloval od leta 1739 do smrti. Njegovo 36-letno bivanje na Kitajskem je zaznamovalo delo na področju astronomije in matematike, njegovim natančnim astronomskim izračunom so Kitajci pripisovali velik pomen. Leta 1746 je tako postal predstojnik dvornega astronomskega ali matematičnega oddelka. Službo je opravljal do smrti, saj je cesar še leta 1773 zavrnil njegovo prošnjo za upokojitev. Napredoval je tudi v dvorni hierarhiji in nazadnje dosegel naslov mandarina tretje stopnje.

Razstava je na ogled v Arhivu Republike Slovenije. FOTO: Ksenja Hočevar

Med njegove ključne znanstvene uspehe sodita natančen izračun števila prebivalstva Kitajske in določitev zemljepisne širine Pekinga. Rezultati njegovih astronomskih opazovanj so pozornost vzbujali tudi v Evropi, o čemer priča med drugim njegovo vzdrževanje stikov z londonsko Kraljevo družbo in s peterburško akademijo znanosti. Postal je tudi član londonske Kraljeve družbe. Njegovo arhivsko dediščino hranijo tako Arhiv Republike Slovenije kot pekinški arhivi.

Pomanjšana kopija Hallersteinove ekvatorialne obročaste krogle. FOTO: Ksenja Hočevar

Hallerstein se je rodil v Ljubljani 27. avgusta leta 1703. Rodbina je imela svoj sedež na Ravbarjevem gradu v Mengšu. Avguštin je imel štiri brate in sedem sester. V jezuitski red je vstopil leta 1721 na Dunaju in že leta 1727 zaprosil, da bi smel oditi v misijone. Želja se mu je uresničila osem let pozneje. Močno je ostal povezan s slovenskim jezikom in kulturo, o čemer priča tudi dejstvo, da so v pekinški jezuitski knjižnici našli izvod slovenske pesmarice Ahacija Stržinarja z naslovom Katholisch Kershanskiga Vuka Peissme. Jezuitskega misijonarja in astronoma so leta 2003, ob tristoletnici njegove smrti, med drugim počastili s tem, da so po njem poimenovali asteroid, ki so ga odkrili slovenski astronomi.

Prepis pisem F. A. Hallersteina provincialu jezuitskega reda za Avstrijo, 1735-1740. FOTO: Ksenja Hočevar

Razstavo o jezuitu Hallersteinu v Grubarjevi palači je pripravil Arhiv Republike Slovenije v sodelovanju z Državno arhivsko upravo Ljudske republike Kitajske in ob podpori Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske v Ljubljani ter sodelovanju Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Pekinškega planetarija.

Odprtje razstave je z glasbo iz obdobja, v katerem je živel Ferdinand Avguštin Hallerstein, obogatila zasedba Slovenian Heritage Chamber Ensemble. FOTO: Ksenja Hočevar

Razstavo je odprla predsednica RS Nataša Pirc Musar, zbrane pa so nagovorili tudi direktor Arhiva Republike Slovenije dr. Bojan Cvelfar, namestnik generalnega direktorja Državne arhivske uprave Ljudske republike Kitajske Wei Hongtao in veleposlanik Ljudske republike Kitajske Wang Shunqing. Pomen F. A. Hallersteina in njegovo »vrnitev« v Slovenijo je na odprtju razstave predstavil prof. dr. Mitja Saje.

Razstavo o jezuitu Hallersteinu v Grubarjevi palači je pripravil Arhiv Republike Slovenije v sodelovanju z Državno arhivsko upravo Ljudske republike Kitajske. FOTO: Ksenja Hočevar

Odprtje razstave je z glasbo iz obdobja, v katerem je živel Ferdinand Avguštin Hallerstein, obogatila zasedba Slovenian Heritage Chamber Ensemble, izvajali so skladbe Janeza Krstnika Dolarja in Jakoba Frančiška Zupana.

Več o Hallersteinu in razstavi v tiskani Družini.

Kupi v trgovini

Sonetni venec v kitajskem prevodu
Poezija
10,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh